25 фев. 2024

Теодора Илиева

Германия окончателно легализира канабиса


Германия окончателно легализира канабиса

Германия се присъдени към малката група страни, които легализират употребата на канабис. В петък беше одобрен дълго подготвяният закон на управляващата коалиция, който разрешава на физически лица и доброволни асоциации да отглеждат и притежават ограничени количества канабис.

Законът разрешава отглеждане на до 3 растения за лична употреба и притежание на до 25 грама канабис.

По-голямо производство, но не с цел продажба, се предвижда да бъде позволено за т.нар. „канабис клубове“, в които могат да членуват до 500 пълнолетни лица. Те ще могат да отглеждат канабис на кооперативен принцип, а продукцията ще се консумира само от членовете на клуба.

„Имаме две цели: да премахнем черния пазар и да подобрим защитата на деца и младежи.“ казва здравният министър Карл Лойтербах, а опозицията го обвини, че защитава употребата на наркотици.

„Казваш, съвсем сериозно, че като легализираме употребата на повече наркотици, ще намалим употребата сред младите. Това е едно от най-глупавите неща, които някога съм чувал.“ казва Тино Зорге, представител на Христиандемократите в Германия.

Според Лойтербах, не само че незаконната употреба се е повишила сред младите хора, но и черният пазар предлага по-силни, но не и по-безопасни наркотици, което увеличава вредата, така че няма полза от „заравяне на главата в пясъка.“

По изчисления, около 4.5 милиона германци използват канабис, а Германия е деветата страна в света, която легализира употребата. Канабисът е законен и в някои американски и австралийски щати, а други страни разрешават употребата за медицински цели.

Разбира се, легализацията абсолютно изключва деца и непълнолетни и се забранява използването на канабисови продукти в близост до училища и детски площадки.

Други притеснения относно ефективността на този закон са свързани със самата концепция. Някои законодатели смятат, че много хора няма да искат да си отглеждат или да се присъединяват към клуб, а ще продължат да търсят „материал“ на черния пазар.

Източник: Reuters

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари