Германия разследва скандално подслушване


Германия разследва скандално подслушване

Германия разследва случай на подслушване, който предизвика скандал след като 38-минутен запис, в който немски офицер обсъжда помощ за Украйна, беше пуснат в руски социални медии.

Говорителят на министерството на отбраната на Германия каза, че Федералният офис на военното контраразузнаване разследва случай на подслушване на висш офицер и има вероятност самият запис, изтекъл в руските медии, да е подправен.

Канцлерът Шолц, който е на визита в Рим, нарече потенциалното изтичане на информация „много сериозно“ и каза, че случаят „ сега се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо“.

Маргарита Симонян, журналист от руската държавна телевизия споделя записът в „Телеграм“ канала си с коментар, че той разкрива немски офицери „обсъждащи как да ударят кримския мост“, който свързва незаконно анексирания полуостров с руската територия.

Според анализ на Ройтерс, не може да се потвърди независимо автентичността на записа.

Участниците в разговора обсъждат доставки на крилати ракети „Таурус“, за каквито Украйна отдавана моли , а Шолц неведнъж публично отрича, че ще се предоставят. В разговора се обсъждат още тренировки на украински войници и възможни военни цели.

Руският външен министър Лавров говори за „ хитри планове на Бундесвера, които стават ясни след публикуването на този запис.“, с които западът се е „разрил“.

Не е ясно точно какви са обвиненията на руската страна, при положение, че Германия, както и цяла Европа, открито доставят муниции и техника на Украйна от началото на войната и категорично заявят подкрепата си срещу руската инвазия в страната.

Родерик Кийзеветер, член на германския парламент, казва пред медиите, че счита записа за истински.

„Русия разбира се показва колко сериозно използва шпионаж и саботаж като част от хибридната война. Очакваме, че много повече [разговори] са прихванати и изтекли, за да се повлияят решения и да се манипулират хората.“ казва той.

Източник: Reuters

 

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари