Хиляди почетоха жертвите на геноцида в Сребреница


Хиляди почетоха жертвите на геноцида в Сребреница

Хиляди хора от Босна и Херцеговина почетоха днес жертвите на геноцида в Сребреница от 1995 г., когато с убити хиляди души. Сръбските власти до днес отричат характера на убийства, а ООН наскоро прие декларация, в която обяви 11 юли за ден за почит.
След Холокоста, това се счита за единството действие, което се приема за геноцид в Европа. По дефиниция, геноцид означава умишлено убийство на хора от дадена националност или етнос с цел разрушаване на тази националност или етнос.
През юли 1995 г. над 8000 босненски мюсюлмани са убити от армията и полицията. Около 6600 от тях са погребани в специално гробище, като близките разполагат само с част от тленните останки, открити в масови гробове, пръснати на километри разстояние.
Убийствата в Сребреница са кулминацията на войната в Босна от 1992-95 г., която е в контекста на разпада на Югославия и се подхранва от националистични и териториални амбиции, които противопоставят босненски сърби, хървати и босняци, като последните са предимно мюсюлмани.
Едва седмици по-рано, Генералната асамблея на ООН излезе с декларация и обяви 11 юли за ден на почит към жертвите. Сърбия и босненските сърби се обявиха против тази декларация и отрекоха геноцида, като го нарекоха „ужасно престъпление“. Според тях, жертвите също са по-малко.
Събитието е определено окато геноцид от Международния криминален съд, както и на международен трибунал.
На 11 юли 1995 г., босненските сърби влизат в защитената от ООН зона на Сребреница, разделят над 8000 мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги разстрелват. Тези, които се опитват да избягат от клането, са преследвани и убити. След това телата им са заровени в масови гробове, а по-късно са разровени с булдозери и останките са разпръснати, за да се заличат доказателствата за престъплението.
Тогавашните лидери на босненските сърби, Радован Караджич и военният командир Ратко Младич са обвинени и осъдени за геноцида от специален трибунал в Хага, като заедно с още 50 души, те получават общо над 700 години затвор. За някои обаче, двамата са национални герои.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *