ИИ ще повлияе върху 40 % от работните места


ИИ ще повлияе върху 40 % от работните места

Повече от 40 % от работните места по света ще бъдат засегнати от развитието на ИИ. Това е тенденция, която може да влоши неравенството, смятат от Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева, директор на МВФ призова правителствата да осигурят социални „предпазни мрежи“ и да предложат обучителни програми, за да намалят негативното влияние на ИИ.

„При повечето сценарии, ИИ по-скоро влошава глобалното неравенството –  притеснителна тенденция, която политиците трябва да адресират активно, за да попречат на технологията да създава социално напрежение.“ каза тя в навечерието на Икономическия форум в Давос.

ИИ се интегрира в дейността на все повече бизнеси и се очаква както да помогне, така и да навреди на работната сила. Ефектите се очаква да засегнат повече развитите икономики, защото там има по-малко хора, занимаващи се с физически труд, който се влияе най-малко от ИИ.

В развитите страни ще бъдат засегнати около 60 % от работните места, като половината от тях ще имат полза от внедряването на ИИ.

„За другата половина, ИИ може да извършва задачи, вършени досега от хора, което ще намали търсенето на труд и ще доведе до спад в работните заплати.“ казва Георгиева.

В развиващите се страни и страните с ниски доходи, ИИ може да повлияе между 40 и 26 % от работните места. В такива страни все още няма инфраструктура или специалисти, които да ползват пълния потенциал на ИИ инструментите и с течение на времето това може да засили неравенството още повече.

ИИ се ползва по-често от млади кадри, които се опитват да подобрят представянето си и да компенсират липсата на опит, но това поставя опитни служители в позиция да трябва да наваксват, което засилва социалното напрежение.

От друга страна, според доклад на Голдман Сакс, ИИ може да увеличи БВП с до 7 % на годишна база за следващите 10 години.

„ИИ ще трансформира глобалната икономика. Нека се постараем това да е от полза за човечеството.“ завършва Кристалина Георгиева.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *