Икономическите щети от промените в климата – 6 пъти по-големи, отколкото се смяташе


Икономическите щети от промените в климата – 6 пъти по-големи, отколкото се смяташе

Икономическите щети, причинени от промените в климата ще бъдат до шест пъти по-големи отколкото се смяташе. Глобалното затопляне ще намали богатството в света с темпове, сравними със загубите от непрекъсната война.

Това става ясно от ново проучване, което предстои да бъде публикувано, след като бъде прегледано.

Според него, 1 градус повишение на глобалната средна повърхностна температура води до 12 % спад в световния брутен продукт. Светът задмина затоплянето от 1 градус, а най-лошите прогнози са за затопляне от 3 градуса, което според изследването, може да доведе до огромни икономически щети. Ако се стигне до там, до края на века, светът ще е с около 50%  по-беден от сега.

Според икономистът от Харвард, Ейдриън Билал, един от авторите, покупателната способност на хората сега щеше да е с 37 % по-голяма, ако нямаше глобално затопляне през последните 50 години. Това ще се засилва заедно със засилването на климатичните промени и е сравнимо с непрекъсната война.

„Нека е ясно, че сравнението с война е само в контекста на потреблението и брутния продукт – всичкото страдание и смърт по време на война са важни, но те не са включени в анализа. Сравнението може да ви шокира, но в смисъла на БВП има аналогия. И мисълта е притеснителна.“ казва Билал.

Според новото проучване, икономическите загуби вследствие от емисиите, изчислени като „долари на тон допълнителни емисии“, ще стигнат до 1056 долара за тон. Сегашните прогнози поставят тези загуби на около 190 долара за тон

Според Билал, новото проучване предприема по-цялостен подход към икономическата цена на климатичните промени и разглежда темата в глобален мащаб, а не по държави. Така може да услови взаимната свързаност и влиянието на горещите вълни, бурите, наводненията върху земеделието, продуктивността и други аспекти от икономическия живот.

Според доклада, комическото влияние на климатичните промени ще се проявява по подобен начин навсякъде по света, като страните с по-нисък доход също ще започват да го усещат, просто загубите им ще са пропорционални на БВП и ще започват от „по-ниско“ ниво. Така, по-богатите страни биха имали причина да действат спрямо собствените си икономически интереси. Това естествено ще включва намаляване на емисиите.

За съжаление, не можем да спрем климатичните промени, а дори да ограничим замърсяването и емисиите веднага, все още сме напът да понесем глобална загуба от около 12-15 %.

„Икономиките ще продължат да растат, но в по-малка степен, заради климатичните промени. Ще бъде бавно развитие, но влиянията ще се усещат остро, когато ударят“ казва Билал.

Това изследване следва друго, публикувано проучване, според което средният доход ще падне с около една пета в следващите 26 години, ако се сравни с дохода, в случай без климатични промени. Щетите се изчисляват на 38 трилиона долара годишни към средата на века.

И в двете проучвания е описано, че цената на енергийния преход, макар и да не е пренебрежима, бледнее в сравнение с цената, която ще плащаме заради климата.

„Неконтролираните климатични промени със сигурност струват повече, отколкото ако се опитаме да направим нещо за тях, това е ясно“. Казва Балил.

Източник: The Guardian

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *