Инфлацията в Европа намалява, ЕЦБ обмисля да свали лихвите


Инфлацията в Европа намалява, ЕЦБ обмисля да свали лихвите

През февруари, в условията на високи лихвени проценти, умерени цени на горивата и минимален растеж, инфлацията в Европа пада до 2.6 %.

Пикът на инфлацията – 10.6 % – беше достигнат през октомври 2022 г., когато Русия прекрати повечето доставки на природен газ към Европа.

Целта на политиките на ЕЦБ беше да се намали инфлацията до ниво около 2% и това отнема време. Инфлацията при храните падна от 5.6 % до 4 %, което е от съществено значение за хората с ниски и средни доходи, а цените на горивата падат средно с 3.7 %, което също сваля общата инфлация.

Ключов фактор, по който съдим, че инфлацията наистина намалява е т.нар. „основна инфлация“, която изключва цените на храните и горивата, тъй като при тях има най-съществени колебания. Според ЕЦБ, тази инфлация намалява от 3.3 % до 3.1 % и от март 2022 г. насам достига най-ниската си стойност.

Главна причина за повишението на инфлацията бяха прекъснатите доставки на природен газ от страна на Русия, но това съвпадна с най-трудните дни след пандемията, когато повечето страни се фокусираха върху възстановителни дейности и инфлацията вече се покачваше забележимо. Сега всичко това е зад гърба ни, но икономиките се забавят, а покупателните способности на служителите все още не са се възстановили до нивата от преди войната в Украйна.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти до рекордни нива, като инструмент за намаляване на инфлацията и това, в комбинация с другите фактори, даде резултат. Високите лихвени проценти правят покупките на кредит по-скъпи, намалявайки търсенето, а от там и растежа на икономиката.

Със спада на инфлацията, ЕЦБ започва обсъждане за намаляване на лихвения процент. Това обаче може да има обратен ефект и да увеличи инфлацията, ако не бъде приложено в правилния момент, затова, по думите на президента на ЕЦБ, Кристин Лагард, се чакат още данни относно заплатите и цените, за да е сигурно, че инфлацията е под контрол преди да се действа.

Високата инфлация е и основната причина за отлагането на приемането на България в еврозоната в началото на 2024 г., а сегашният спад е добра новина и ако тенденцията се запази, има голяма вероятност България да се присъедини през 2025 г.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари