Ирландия премахва сексистки текстове от конституцията


Ирландия премахва сексистки текстове от конституцията

Международния ден на жените тази година е ден, в който Ирландия гласува за премахване на текстове от конституцията, които са остарели и с откровено сексистко съдържание. Например, в нея се описват домашните задължения на жените.

В два референдума ще се гласува за две отделни промени. В първия вот, въпросът касае текст, който поставя семейството като основа на обществото, а бракът като „основа, върху която се гради семейството“. Искането е да се смени с нова формулировка, която казва, че семейството може да се гади върху „брак или други здрави връзки“.

Вторият въпрос, който ще бъде закрепен като 40-та поправка в конституцията, е за премахване на описанието на ролята на жената в дома като основен начин за подкрепа на държавата и изтриване на пасаж, който гласи, че „майките не трябва да бъдат принудени от икономическа нужда да се занимават с труд и да занемаряват задълженията си вкъщи.“

Ще се добави текст, който гласи, че държавата ще подпомага“ усилията на едни членове на семейството да се грижат за други.“

Конституцията на Ирландия е създадена  през 1937 г., когато страната става република и е променяна множество пъти от тогава, отразявайки социалната трансформация на обществото. През 1995 г., на референдум, ирландците легализират развода, през 2015 г. подкрепят брака между хора от един пол, а през 2018 г. отхвърлят забрана за аборт.

Още преди година, премиерът Лео Варадкар обяви, че ще се състои референдум ,,който да закрепи половото равенство и да премахне дискриминационни текстове от конституцията.“

Анализите показват широка подкрепа за двата вота, но се очаква слаба активност. Този дебат е много по-спокоен отколкото дискусиите за аборта и правата на гей хората и се подкрепя от почти целия политически елит на Ирландия, включително и най-голямата опозиционна партия.

Не липсват и критики, от страна на част от опозицията, както и групи за граждански права, според които текстовете, които ще се включат са твърде неясни и позволяват разностранно тълкуване.

Но промяната е израз на това, което вече се е случило в обществото.

„Преди са ни казвали [на жените], че нашето място e вкъщи, да се грижим за децата и съпрузите си.“ казва Трeйси Карол, жител на централна Ирландия.

„Ние променихме това виждане, но конституцията още не е. Мястото на една жена е там, където тя пожелае да бъде.“

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *