10 апр. 2024

Теодора Илиева

Испания обмисля да даде гражданство на нелегалните мигранти


Испания обмисля да даде гражданство на нелегалните мигранти

Испанският парламент гласува за разглеждане закон, според който стотици хиляди нелегални мигранти, които живеят в страната, могат да получат гражданство и разрешително за работа.

Предложението е представено пред Конгреса на заместниците от гражданска група, след като инициативата събира 700 хиляди подписа и получава подкрепа от над 900 организация в страната, включващи групи за правата на мигрантите и католически асоциации.

Парламентът одобри разглеждането на предложението с 310-33 гласа, като „против“ гласуват крайно-десните. Сега предложението ще трябва да се разгледа в долната камара на парламента, където ще се обсъжда, изменя и допълва, преди да бъде подложено на окончателно гласуване.

Както е предложен, законът предвижда даване на законен статус на чужденци, които са пристигнали в Испания преди 1 ноември 2021 г. и  включва хилядите имигранти от Африка и Латинска Америка, които нямат никакви или някои документи, позволяващи им да живеят и работят в страната. Те ще получат гражданство и разрешително за работа, но и задължение да плащат данъци и социални осигуровки. Ще имат и достъп до здравната и образователната системи както и до социални услуги.

В Испания живеят между 390 и 470 хиляди чужденци, които нямат всички нужни документи за да са законно в страната, според авторите на инициативата. Те оцеляват като работят на черно, например като сезонни работници в земеделието, болногледачи, шофьори, както и заемат други нископлатени, но обществено значими длъжности. Без документи, които да им позволят да правят това законно, те са уязвими за експлоатация и насилие.

Новият закон, ако се приеме, ще сложи край на подобни практики, а мигрантите ще получат равни права с останалите.

Междувременно, Испания има намерение да премахне „златната виза“, която позволява на заможни граждани на страни извън ЕС да получават испанско гражданство след като инвестират повече от половин милион долара в недвижими имоти в страната.

Източник: AP News

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари