5 юни 2024

Aleks

Испания ще има по-малко евродепутати от Германия


European Parliament

Европейският парламент разшири броя на представителите на страните членки, който е различен за всяка страна от Европейския съюз.

След пет години страните от Европейския съюз ще гласуват отново на европейски избори, за да изберат евродепутати, които да представляват своите нации в Европейския парламент. Броят на представителите обаче варира в зависимост от всяка държава. Испания например ще има 61 места, по-малко от други членки на ЕС като Германия, която ще има 96 кандидати.

На първо място трябва да се вземе предвид решението на Европейския парламент да одобри броя на местата в събранието. Ако в предишния законодателен орган имаше общо 705 евродепутати, следващият мандат ще има 720 дипломати, както беше одобрено от Съвета през септември 2023 г.

Предложение, което се основава на доклада на Европейския парламент, който препоръчва новият състав на Камарата да включва още единадесет евродепутати. Така след изборите, които ще се проведат между 6 и 9 юни, броят на представителите в събранието ще се увеличи. Те ще бъдат избирани чрез пряко гласуване от всички избиратели в Европейския съюз.

С тази промяна Испания има още двама евродепутати, въпреки че броят на представителите на държава не е справедлив и всяка страна може да има различен брой. Вариращ в зависимост от населението на всяка държава и следвайки намаляваща пропорционалност.

Както Европейският парламент обяснява на уебсайта си, този принцип на „намаляваща пропорционалност“, залегнал в Договора за Европейския съюз, се отнася до факта, че „въпреки, че малките държави имат по-малко депутати от големите, депутатите на големите държави представляват повече хора, отколкото техните колеги в малките страни.

Испания е четвъртата страна с най-много евродепутати, след Италия (която продължава да има 76 дипломати), Франция (която с още двама ще има 81) и Германия (с максимален брой представители , 96 политици).

Други държави, които ще увеличат присъствието си в новия законодателен орган, са Полша, Белгия, Австрия, Дания, Финландия, Словакия, Ирландия, Латвия и Словения (един евродепутат), докато Холандия също ще представи още двама дипломати.

Броят на евродепутатите, който съответства на всяка държава от ЕС след европейските избори:

Германия: 96 евродепутати
Франция: 81 евродепутати
Италия: 76 евродепутати
Испания: 61 евродепутати
Полша: 53 евродепутати
Румъния: 33 евродепутати
Холандия: 31 евродепутати
Белгия: 22 евродепутати
Гърция, Чехия, Швеция, Португалия и Унгария: 21 евродепутати
Австрия: 20 евродепутати
България: 17 евродепутати
Дания, Финландия и Словакия: 15 евродепутати
Ирландия: 14 евродепутати
Хърватия: 12 евродепутати
Литва: 11 евродепутати
Словения и Латвия: 9 евродепутати
Естония: 7 евродепутати
Кипър, Люксембург и Малта: 6 евродепутати

Източник: La Razon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *