Избори в Словакия: победа за националистите


Избори в Словакия: победа за националистите

Кандидатът за президент Петер Пелегрини, член на управляващата националистическа коалиция в Словакия спечели президентските избори, подсилвайки позициите на про-руския премиер Роберт Фицо.

Фицо, който пое вл астта за четвърти път през октомври, осъществява про-руска външна политика и започна реформи на наказателния кодекс и медиите, които предизвикват притеснения, че ще подкопаят върховенство на закона и устоите на демокрацията.

Пелегрини печели с 53.26 % срещу 46.73 % за про-западната опозиция.

Президентът на Словакия има предимно представителни функции, но може да налага вето на проектозакони и да сезира конституционния съд. Той също номинира конституционни съдии, което значи, че може да влияе върху съдебната система и от там – и върху реформите, които Фицо подготвя.

Коалицията на Фицо заема ясна позиция по отношение на войната с Украйна, като спря доставките на оръжия и боеприпаси и следва руската реторика, като обвинява западните съюзници за войната.

Според Пелегрини, неговата победа значи, че правителството ще има подкрепа и няма да се налага да се бори с опозицията, имайки предвид настоящия президент.

„Аз ще бъда президентът, който ще подкрепи правителството в усилията му да подобри живота на хората.“ каза той след победата.

„Ще направя всичко възможно Словакия завинаги да остане на страната на мира, а не на войната.“

Пелегрини обвинява опонента си именно в това, поради подкрепата за Украйна и твърди, че победата му няма да доведе до фундаментални промени в политиката на страната.

„Това не касае бъдещата посока на външната ни политика. Гарантирам, както и другите кандидати, че ще продължим да бъдем силен член на ЕС и НАТО“ каза той.

Опонентът на Пелегрини, Иван Корцок намекна, че победата е резултат от кампания, целяща да предизвика страх.

„Кампания може да бъде спечелена като направиш другия кандидат да изглежда като кандидат на войната. Няма да забравя това. Решаващият фактор беше високата избирателна активност, което уважавам, но страхът беше това, което допринесе [за победата]; разпространяването на страх и омраза.“ каза Корцок.

Според него, както и според общоприетата логика, спирането на помощта към Украйна няма да донесе „мир“, а победа за Русия, тъй като мир имаше преди Русия да нападне Украйна.

Източник: Reuters

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари