18 мар. 2024

Теодора Илиева

Изброите в Русия: никакви изненади


Изброите в Русия: никакви изненади

Президентът Владимир Путин в неоспорвана надпреварва, за която никой нямаше съмнения, че ще бъде спечелена от него, си осигури пети мандат начело на страната.

В условията на непрекъснати репресии срещу опозицията, както и скоро след смъртта на най-яркия опозиционен лидер, Алексей Навални, с рекорден брой гласували, според властите, Путин ще управлява поне до 2030 г.

В общественото пространство на Русия, публичната критика относно войната в Украйна се заглушава, независимите медии са или премахнати, или не работят от територията на Русия, а няколко кандидати срещу Путин, за които се счита, че вероятно не са инсталирани като такива от Кремъл, не бяха допуснато изобщо до избори.

По време на самите избори почти не бяха допуснати външни наблюдатели, което е причина за сериозни съмнения относно свободата на избор на гражданите.

Избирателната комисия обяви 87 % подкрепа за Путин при почти 76 милиона избиратели, а при обявяването на предварителните резултати Путин изрази „увереност“ и „надежда“ за бъдещето.

„Разбира се, че имаме много задачи пред нас. Но искам да е ясно за всички: когато сме обединени, никой не може да ни уплаши, да потисне волята или самосъзнанието ни. Проваляли са се в миналото, ще се провалят и сега.“  каза Путин на среща на доброволци, след края на изборите.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, както и президентите на Хондурас, Никарагуа, Венецуела, Таджикистан и Узбекистан побързаха да поздравят Путин за победата, докато западни лидери изразиха категорични съмнения в легитимността на изборите.

Дейвид Камерън, британският секретар по външната политика написа в Екс:

„Свободните и честни избори не изглеждат така.“

Извън съмненията за свободата на изборите, много хора са доволни от управлението за Путин и желаят Русия да продължи по същия курс.

Последователите на Навални призоваха за протестен вот в неделя точно на обяд, който да причини опашки в избирателните секции и да затрудни изборните комисии. Въпреки че на много места имаше опашки, не е ясно дали те са част от протеста или съвпадение. „Медуза“, най-голяма руска опозиционна медия, публикува бюлетини, на които е написано „Убиец“ и „Хага те очаква“.

Според група за независимо наблюдение, на места гласоподавателите се претърсват при влизане в секциите, има опити да им се дадат попълнени бюлетини, а в други случаи се отваря урната, за да се махне някоя бюлетина от нея. Видеа с подобно съдържание също бяха публикувани в социалните медии.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *