1 юли 2024

Aleks

Износът на оръжие на Германия се е увеличил с 30% през първата половина на 2024 г.


weapons

Според отговор на парламентарен въпрос, износът на оръжие от Германия се е увеличил с 30 процента, през първата половина на годината. Между 1 януари и 18 юни германското правителство одобри доставката на военна техника в чужбина, на стойност най-малко 7,48 милиарда евро. Sпоред отговор на Министерството на икономиката, до депутата Севим Дагделен от Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), предадено от седмичника Der Spiegel, в своето онлайн издание.

Почти две трети от износа (65 процента или 4,88 милиарда евро) е за Украйна. Не напразно Германия е страната, която предоставя втората най-голяма военна помощ на тази европейска държава, за да се защити от Русия.

Саудитска Арабия вече е сред петте най-големи страни, получатели лицензи за износ на стойност 132,48 милиона евро. Поради участието си във войната в Йемен и бруталното убийство на журналиста Джамал Кашоги, в генералното консулство на Саудитска Арабия, в Истанбул, кралството беше подложено на цялостна забрана, за износ на оръжия, в продължение на няколко години, която германското правителство впоследствие смекчи. Дори блокирането на доставката на изтребители Eurofighter през Обединеното кралство е премахнато, отбелязва списанието.

Федералното министерство на икономиката посочва, в своя парламентарен отговор, че лицензите са били предоставени за или във връзка, със съвместни проекти, с други партньори от ЕС или НАТО.

Петте най-големи получатели на германско оръжие включват още Сингапур (1,21 милиарда евро), Индия (153,75 милиона евро) и Катар (100 милиона евро). В случая с Индия целта е също така да се намали зависимостта на страната от руски оръжейни доставки, съобщава Der Spiegel.

 

 

Източник :La Razon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *