Израел и Хамас се договориха за доставкa на хуманитарна помощ


Израел и Хамас се договориха за доставкa на хуманитарна помощ

Израел и Хамас се договориха за доставки на хуманитарна помощ в Газа. Сделката се случва с медиацията на Катар и Франция и според нея, ще се дадат лекарства на израелските заложници, а в замяна, Израел ще допусне хуманитарна помощ в Газа.

Сделката е първата такава от началото на годината и беше обявена от говорителя на катарското Външно министерство.

Хуманитарната помощ ще бъде изпратена от Доха, столицата на Катар към Египет и от там ще достигне до жителите на Газа.

Повече от 132-ма израелски заложници от отвлечените 240 души са все още в Газа. Според техните семейства, някои от тях имат нужда от редовно медицинско наблюдение и лекарства и липсата на такива може да доведе непосредствена опасност за здравето им.

По тази причина, през миналата седмица израелският премиер Нетаняху и директорът на Мосад се опитаха да договорят сделка за доставки на лекарства до заложниците.

Атаките на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври до момента са принудили повече от 80 % от населението на Газа да напусне домовете си, а според местните власти, са загинали над 24 хиляди души.

Хуманитарната криза там се влошава и е наложително до хората да достигнат повече хуманитарни помощи, а САЩ няколко пъти призоваха за деескалация и грижа за цивилните, макар да признават правото на Израел да се защитава.

Източник: BBC

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *