24 апр. 2024

Теодора Илиева

Израел изглежда подготвя офанзивата в Рафа


Израел изглежда подготвя офанзивата в Рафа

Изглежда, Израел планира да евакуира цивилните от гр. Рафа в следващите седмици и да осъществи дълго отлаганата офанзива над последния град в Газа, където Хамас все още имат капацитет.

Рафа се намира на границата с Египет, а голяма част от евакуираните жители от северната част на ивицата са събрани там. В условията, в които Египет не допуска никаква част от хората да се евакуират на негова територия, не е ясно как ще се осъществи евакуацията. Известно е, че след седмици разговори със съюзниците, Израел закупува 40 хиляди 10-местни палатки, най-вероятно като част от усилието.

Израелското министерство на отбраната не коментира конкретно време за офанзивата, но според източник на Ройтерс, в следващите дни ще се състои среща на военния кабинет, за да разреши евакуацията на цивилните, която вероятно ще отнеме около месец.

Без да дават подробности, Израелските отбранителни сили, (IDF) сигнализират готовност за действие.

„Хамас бяха ударени сериозни в северния сектор. Те бяха ударени и в центъра на ивицата. Скоро ще бъдат ударени и в Рафа.“ Каза бригаден генерал Итцик Коен.

„Хамас трябва да знаят, че когато IDF настъпи в Рафа, ще е по-добре да се предадат. Рафа няма да бъде каквато е днес…Там няма да има боеприпаси, няма да има и заложници вече.“

Според Израел, в Рафа се намират четири батальона на Хамас, които са подсилени от хиляди от отстъпващите пред IDF бойци. Победа във войната, без офанзива в Рафа, унищожение на Хамас и връщане на всички заложници е невъзможна.

При брутална атака на 7 октомври миналата година, Хамас убиха 1200 души и отвлякоха 250, като 120 от тях все още са в Газа, а Рафа е единственият град, в който IDF не са влезли.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари