Израел спаси четирима от заложниците, отвлечени от Хамас


Израел спаси четирима от заложниците, отвлечени от Хамас

Четирима от заложниците, отвлечени от Хамас по време на атаката от 7 октомври миналата година, са спасени. Това е най-голямата операция за спасяване на заложници до сега. Четиримата са Ноа Аргамани, на 25 г., Алмог Меир Ян, на 21 г., Андрей Козлов, на 27 г. и Шломи Зив, на 40 г. Те са изведени от две различни локации в Нусейрат.

Хамас отвлякоха 250 души по време на атаката, което доведе и до войната на Израел срещу правителството на Газа. Около половината заложници бяха освободени по време на примирие малко след атаката, но повечето от останалите 130 души все още са в неизвестност и се смята, че една четвърт от тях вероятно са мъртви.

Израел продължава офанзивата си в Газа, въпреки международния натиск и заплахата от хуманитарна криза, а международните усилия за постигане на трайно примирие се затрудняват от несъвместимостта между целта на Израел – да върне вкъщи всички заложници и да унищожи Хамас и целите на Хамас.

Това е втора операция по спасяване на заложници, като при предишната бяха спасени двама мъже. Поне 16 от заложниците са открити мъртви от израелските сили.

Видео на един от спасените заложници, Ноа Аргамани, обиколи социалните медии след атаката на Хамас . На него, тя е притисната между двама мъже на мотоциклет и крещи „Не ме убивайте“. Майка ѝ е с последен стадии на рак и през април във видео се помоли да види дъщеря си жива за последно преди да умре.

Източник: AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *