14 апр. 2024

Теодора Илиева

Израел сваля почти всички ракети, с които Иран атакува страната


Израел сваля почти всички ракети, с които Иран атакува страната

Почти всички балистични ракети, крилати ракети и дронове, с които Иран снощи атакува Израел, са свалени от израелската противовъздушна отбрана и от американските и европейски съюзници.

Това казаха официални лица от Израел и САЩ, подчертавайки, че защитата срещу атаката е на няколко нива.

Атаката продължава 5 часа, а повечето от ракетите и дроновете са прихванати и свалени преди да навлязат във въздушното пространство на Израел, на повече от 1700 км от мястото на изстрелване.

Според израелските власти, 99 % от всички изстреляни оръжия са прихванати, само малка част достигат до Израел. Човешки жертви няма, има леки увреждания по инфраструктурата.

Общо са свалени 170 дрона, над 30 крилати ракети и 120 балистични.

Според израелския премиер Бенджамин Нетаняху, това е победа, тъй като нищо „ценно“ не е ударено.

Американски военни кораби и изтребители са прихванали над 70 дрона и 3 балистични ракети. Не се споменават повече подробности, но поне два американски военни съда в Средиземно море със защитната система „Егис“ на борда са участвали в операцията.

Американски изтребители също са помогнали, като не се споменава точно откъде са излетели, но се знае, че в региона има американски самолетоносачи.

В изявление американският президент Байдън зави, че САЩ са добре подготвени да помогнат за отбраната на Израел срещу ирански атаки.

„За да подкрепим отбраната на Израел, през миналата седмица армията на САЩ премести самолети и кораби със защитни системи срещу балистични ракети в региона.“ се казва в изявление.

„Благодарение на това, както и изключителните способности на нашите военнослужещи, помогнахме на Израел да свали почти всички дронове и ракети, летящи към тях.“ каза още Байдън.

Великобритания също обяви, че има готовност да се намеси със самолети на Кралските въздушни сили.

Говорител на израелската армия (IDF) заяви, че и Франция се е включила в отблъскването на иранската атака.

„Работим заедно със САЩ, Великобритания и Франция, които действаха днес. Това партньорство винаги е било близко, но днес се прояви по необичаен начин.“ каза говорителят на IDF.

Израел разполага с различни наземни системи за отблъскване на атаки с балистични ракети, чиито траектории минават високо, както и на крилати ракети, които пък летят по-ниско.

Такава е системата „Железен купол“, която често се коментира във връзка с войната в Газа и нападенията на Хамас. Това е последният слой на отбранителните способности на Израел, който унищожава ракети в непосредствена близост до земята.

Страната разполага с поне 10 такива батареи, всяка от които има радар за засичане на ракети, след което се осъществява анализ на траекторията и ако съответното оръжие представлява заплаха за населен район или важна инфраструктура, системата прихваща целта и я унищожава с ракети земя-въздух.

Следващият слой в отбраната е друга система, която прихваща ракети с малък и среден обсег – „Прашката на Давид“. Тя е съвместна разработка със САЩ и може да прихваща цели, отдалечени на до 300 км.

Следват две системи за прихващане на балистични ракети – „Стрела 2“ и  „Стрела 3“, които достигат до високите слоеве на атмосферата, където летят този тип ракети. Първата система е подобрена версия на американските „Пейтриът“, които са ползвани преди това, а втората може да прихваща ракети в космоса, преди те да навлязат обратно в атмосферата.

Израел също разполага с последни модели бойни самолети, американски и собствени, които успешно подпомагат ПВО.

Балистичните ракети, които не са прихванати нито от ПВО, нито от съюзниците, удрят военновъздушна база в южната част на страната, като повреждат минимално инфраструктурата – базата продължава да работи без промяна.

Част от ракетите са изстреляни от територията на Ирак и Йемен, съобщава още говорителят на IDF.

Източник: CNN

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари