22 мар. 2024

Теодора Илиева

Израел залови стотици бойци на „Хамас“ в болница


Израел залови стотици бойци на „Хамас“ в болница

Израелските въоръжени сили (IDF) са задържали стотици бойци на „Хамас“ и групата „Ислямски Джихад“, включително официални лица и военни командири. Това става по време на интензивната 4-дневна операция в болницата „Ал Шифа“ в северната част на ивицата Газа.

Израелските сили започнаха операцията в понеделник, след планиране в продължение на месеци.

Убити са около 140 терористи, задържани са 645 души, сред които 358 членове от „Ислямски Джихад“ и „Хамас“. Това е най-големият брой терористи, залавяни от началото на войната досега.

Говорителят на IDF, адмирал Даниел Хагари, каза, че са използвани специални техники, за да объркат терористите, което е допринесло за успеха на акцията.

Сред заловените са трима военни командири на „Ислямски Джихад“ и двама висши членове на „Хамас“.

„Тези, които не се предадоха на силите ни и се биха срещу тях, бяха елиминирани.“ каза Хагари.

Според IDF, бойците са се разделили на две групи – членовете на „Ислямски Джихад“ са се предали бързо, но „Хамас“ са продължили да се бият и това е част от причината операцията да продължи 4 дни.

„Ал Шифа“ е най-голямата болница в ивицата Газа, а в близост IDF откриват тунели на „Хамас“, които са използвани като команден център. Израел беше критикуван остро заради атаките над тази болница през миналия ноември, тъй като болниците са със специален статут по време на военни конфликти според международното законодателство.

Според IDF, „Хамас“ вероятно не са очаквали, че след като силите на Израел са преминали на юг, ще се върнат в „Ал Шифа“ и са подновили операциите си от там.

Според „Хамас“, Израел са атакували пациенти и лекари в болницата, а Израел продължават да понасят съществена критика за това, че атакуват цивилни обекти, което значи и цивилни жертви. Според тях това е неизбежно, поради добре известната тактика на „Хамас“ да използва цивилни граждани като щит за бойците си, както и цивилни обекти като болници, училища и централата на агенцията на ООН UNRWA като прикритие за дейностите си.

Източник: Reuters, The Jerusalem Post

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари