Кая Калас вероятно ще е представител по външна политика на ЕС


Кая Калас вероятно ще е представител по външна политика на ЕС

Естонският премиер, Кая Калас, която е един от европейските политици, критикуващи най-категорично Русия, вероятно ще бъде новият върховен представител по външна политика на Европейския съюз. Окончателното решение се очаква до края на седмицата.

Формалната номинация е от четвъртък и е одобрена от комитета по външна политика на Европарламента, а ако бъде окончателно приета, Калас ще бъде първият представител на източна Европа на тази длъжност и първи гражданин на Естония с подобна висока позиция в ЕС.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Калас е сред основните двигатели на ЕС за подкрепа на Украйна, санкции срещу Русия и подсилване на защитата на Европа.

Въпреки притесненията, че силната ѝ позиция срещу Русия може да стане причина за блокиране на номинацията, подкрепа за Кая Калас има сред дипломатите от източна Европа, тъй като досега политиката на ЕС е доминирана от западноевропейски представители.

Макар че се радва на международна подкрепа, подкрепата за Калас в родината ѝ спада след лятото на 2023 г. когато стана ясно, че съпругът ѝ има дялове в компания, която все още работи на територията на Русия. Калас отрече да е знаела за тези връзки на компанията. По-рано тази година европейски дипломати обвиниха Естония, че завишава стойността на дарените на Украйна оръжия, за да получи по-висока компенсация от фондовете на ЕС.

Предизвикателство пред Калас ще бъдат и дипломатическите усилия в други региони на света, като Близкия изток или Латинска Америка, където тя не е утвърден авторитет. Независимо от това, та има зад себе си дълъг списък от прагматични политики, което предполага, че е добре подготвена да изразява и защитава позициите на ЕС пред чуждите партньори. Тези политики обаче се договарят предварително между страните членки и трябва да бъдат приети с единодушие, каквото се постига много трудно по някои теми.

Кая Калас е юрист, влиза в политиката през 2010 г., а година по-късно е избрана в парламента на Естония. Тя става и член на европейския парламент през 2014 г., а през 2021 г. става премиер на страната си. Нейният баща, Сиим Калас също е бил премиер на Естония между 2003 и 2004 г., след което работи като еврокомисар.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *