27 апр. 2024

Теодора Илиева

Кибер партизани хакнаха беларуското КГБ


Кибер партизани хакнаха беларуското КГБ

Беларуски хакери твърдят, че са проникнали в мрежа на основната служби за сигурност в страната и са достъпили файлове с информация за над 8600 служители на организацията, която още се нарича КГБ, по името на съветската служба със същите функции.

Властите не коментират информацията, но уебсайта на беларуското КГБ показва празна страница в петък, на която пише „в процес на разработка“.

За доказателство, беларуските Кибер партизани, както се нарича групата, публикуват в „Телеграм“ списък с администраторите на сайта, базата данни и логовете на сървърите.

Координаторът на групата, Юлиана Шаметавец казва, че атаката е „отговор“ на директора на агенцията, Иван Тертел, който ги обвинява публично, че планират атаки над национална инфраструктура, включително ядрена централа.

„КГБ извършва най-големите политически репресии в историята на страната и трябва да отговаря за това“ каза Шаметавец. „Работим, за да спасим животите на беларусците, а не да ги унищожим, както представителите на репресивните беларуски служби правят.“

Според нея, групата е успяла да проникне в мрежата на КГБ преди няколко години и от тогава се опитва да хакне уебсайта и базата данни. След като успяват, Кибер партизани свалят личните данни на над 8600 служители.

След като достъпва данните и ги публикува, групата създава чатбот, който проверява снимки, които му дават потребителите, и казва дали това са служители на КГБ или не.

„Искаме да покажем, че в дигиталния свят е невъзможно да скриеш информация и истината за политическите репресии ще излезе наяве, а тези, които са отговорни, ще бъдат наказани“ казва Шаметавец.

През миналата седмица, Кибер партизани казаха, че са проникнали в компютрите на най-големия производител на торове в страната, с цел да притиснат правителството да освободи политически затворници. Отново няма официален коментар, но уебсайта на компанията не работи от тогава.

Беларус е най-близкия съюзник на Русия, а през 2020 г. президентът Александър Лукашенко получи шести пореден мандат посредством избори, считани от Европа за крайно нечестни и манипулирани. Тогава много опозиционни фигури бяха арестувани, а според организации по човешки права, към момента има почти 1400 души, които са политически затворници в страната, включително носителят на нобелова награда за мир, Алес Биалиатски, който не беше допуснат до церемонията по награждаването.

Кибер партизани осъществяват няколко големи атаки срещу контролирани от правителството медии, а през 2022 г. „отвлякоха“ системата, която контролира светофарите и затрудниха преминаването на руско оборудване към Украйна.

„Искаме да кажем на беларуските власти, че ако не спрат с политическите репресии, ще стане по-зле. Ще продължим атаките с цел да причиним максимална вреда на Лукашенко и режима му.“

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари