11 юли 2024

Aleks

Китайски самолети тормозят Тайван


Aviones chinos en el aire

Общо 56 самолета на китайската армия са пресекли средната линия на Тайванския проток или са навлезли в самопровъзгласилата се зона за идентификация на противовъздушната отбрана (ADIZ). Това е най-големият брой нахлувания за един ден от октомври 2021 г., съобщи правителството на острова този четвъртък .

В последния си ежедневен доклад Министерството на националната отбрана на Тайван (MDN) съобщи, че 17 от тези самолети са преминали разделителната линия на пролива. Това е неофициалната граница, която е била спазвана от Тайпе и Пекин от десетилетия.

Други 39 прелетяха над югозападните и югоизточните райони на самопровъзгласилата се ADIZ между 6:00 сутринта в сряда и 6:00 сутринта в четвъртък.

56-те докладвани нахлувания днес изравняват рекорда, поставен на 4 октомври 2021 г., когато други 56 китайски самолета пробиха ПВО на острова, въпреки, че в този случай те преминаха на по-голямо разстояние от главния остров на Тайван. По време на тези последни маневри самолети и дронове на китайската армия преминаха на 133 километра от северния град Кийлунг, където се намира военна база, и се приближиха само на 61 километра от нос Елуанби, в южния край на Тайван, според доклада на MDN.

„Въоръжените сили на Република Китай (официалното име на Тайван) са наблюдавали ситуацията и са използвали изтребители, кораби на ВМС и брегови ракетни системи в отговор на откритите дейности“, се казва в официалния текст. Военното министерство заяви в отделно изявление в сряда, че е открило присъствието на 37 китайски самолета, включително изтребители J-16 и бомбардировачи H-6, опериращи със самолетоносача Шандонг, в близост до острова, рано сутринта.

Тайванският министър на отбраната Уелингтън Ку каза, че правителството е в „пълен контрол“ над ситуацията, добавяйки, че самолетоносачът не е минал през протока Баши, който разделя Тайван от Филипините, а вместо това е пътувал през канала Балинтанг, разположен между филипинския островите Батанес и Бабуян.

Напрежението между Тайпе и Пекин се увеличи след встъпването в длъжност, като президент на про-суверенитета Уилям Лай (Лай Чинг-те), смятан от китайските власти за „активист за независимост“. Оттогава Министерството на националната отбрана е открило общо 939 китайски военни самолета, опериращи около острова, от които 701 са пресекли разделителната линия на пролива или са нарушили самопровъзгласилата се тайванска ПВО, което прави почти 15 нахлувания на ден.

Президентът на острова е на мнение, че Китайската народна република и Република Китай „не са подчинени една на друга“; подход, категорично отхвърлен от Пекин, който смята острова за част от своята територия.

 

Източник :La Razon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *