Китайският президент се среща с Виктор Орбан


Китайският президент се среща с Виктор Орбан

Китайският президент Си Дзинпин се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в първото си международно пътуване от 5 години насам, а Унгария е и трета и последна спирка в Европа.

След очакваното топло посрещане, двамата обсъждат инвестиции и партньорство, въпреки засилващите се тенденции в ЕС за диверсификация от Китай.

Си, който има „добро приятелство“ с унгарските политици, смята, че Унгария е „цел номер едно в централния източен регион на Европа за китайски инвестиции“.

Разговорите с френския президент Еманюел Макрон и президента на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен по време на първата му спирка във Франция, касаят балансирана търговия с Европа и възможното му влияние върху Путин, за да спре войната в Украйна.

Войната в Украйна е и сред основните теми при срещата с Орбан.

Китай и Унгария отбелязват 75 години на търговски взаимоотношения и се очаква да подпишат 16 нови споразумения за сътрудничеството, като едно от тях е мащабен инфраструктурен проект, част от китайската инициатива за инфраструктура, която свързва Азия и Европа. Унгария, както и Сърбия подкрепят този проект.

Орбан започва да работи за сближаване с Китай веднага след като поема властта през 2010 г., като по-късно това се материализира в китайски инвестиции в заводи за батерии и ел. автомобили в страната.

Един от най-големите китайски инвеститори в Унгария строи съоръжение за производство на батерии за 7.3 милиарда евро, а китайски производител на ел. на автомобили миналата година обяви, че планира да построи първи завод в Унгария.

Китай изнася производството на батерии в Европа, за да намали цената за транспорт и за да са по-близо до заводите за автомобили.

В условията, в които ЕС планира да ограничи китайските инвестиции в Европа, Си смята, че ако такива вече са направени, регулациите ще им повлияят по-малко.

Източник: Reuters

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари