14 дек. 2023

Теодора Илиева

Конгресът на САЩ подкрепи разследване за импийчмънт на президента


Конгресът на САЩ подкрепи разследване за импийчмънт на президента

Американският Конгрес гласува за официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън.

Според законодателите, официално разследване ще позволи да се съберат доказателства за злоупотреби да се приложи закона, тоест да се продължи с процедура по импийчмънт.

Три комитета, водени от републиканци отправят обвинения за корупция и взимане на подкупи по време на мандата на Байдън като вице-президент. Те обаче още не са предоставили доказателства за това и според президента, опонентите му го „нападат с лъжи.“

Разследването е одобрено с 221 гласа на републиканците, срещу 212 на демократите.

Зелена светлина за подобно разледяване не значи процедура по импийчмънт; ако бъде задействана такава, сенатът ще трябва да реши, на базата на вътрешен процес с разглеждане на доказателства и изслушване на свидетели.

В изявление, говорителят на Конгреса Майк Джонсън каза, „няма да прибързваме с изхода от разследването.“

В момента Сенатът се контролира от демократите, така че е вероятно процесът да приключи без наказание, но евентуално продължително разследване през 2024 г. може да повлияе върху изборите за президент.

„Американците имат нужда лидерите на Конгреса да предприемат действия относно важните приоритети на страната и света.“ каза Байдън след гласуването. „Вместо да си свършат работата, те избират да си губят времето с неоснователни политически каскади, каквито дори самите републиканци, признават, че не са подкрепени с факти.

Републиканците са изслушали експерти, във връзка с разследването, които са заявили, че няма доказателства за процедурата.

Причината за това решение на Конгреса са твърдения, че семейството на Байдън и неговите бизнеспартньори са получили 24 милиона долара от чуждестранни източници, свързани с бизнес интересите на сина на президента, Хънтър Байдън, в периода между 2014 г. и 2019 г. и смятат, че американците биха искали да знаят откъде са тези пари.

Президентът е завявал многократно, че не е имал взаимоотношения с бизнес партньорите са сина си, както и че семейството му не изкарва пари от неетични дейности.

Това разследване може да повлияе върху избирателите в следващите президентски избори, когато Байдън може би отново ще се изправи срещу Тръмп. Срещу бившият американски президент бяха проведени две процедури по импийчмънт, а смият той в момента е обвиняем в криминално дело за конспирация.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари