Крайнодесните в ЕП изгониха Алтернатива за Германия


Крайнодесните в ЕП изгониха Алтернатива за Германия

Крайнодясната група в Европейския парламент, Идентичност и демокрация (ID), изгони партията Алтернатива за Германия (АfD) само седмици преди изборите.

Решението идва след като Максимилиан Кра, водещият кандидат на партията за изборите казва пред италиански вестник, че нацисткото подразделение SS „не са само престъпници“.

“Групата ID не желае повече да се асоциира със събития, включващи Максимилиан Кра, лидер в листата на АfD за европейските избори.“ се казва в изявление на групата.

През тази седмица, Марин Льо Пен, френският крайнодесен лидер, също прекрати отношенията си с партията по подобни причини.

В Европейския парламент към момента има две крайнодесни групи. Едната се нарича Европейски консерватори и реформисти, с де факто лидер италианският премиер Джорджа Мелони, а другата е групата Идентичност и демокрация, оглавявана от партията на Марин Льо Пен.

Според прогнози, се очаква повишение на вота за тези групи на изборите през юни.

Другите лидери на АfD, Алис Видел и Тино Хрупала казаха, че все пак са оптимисти за изборите.

Подкрепата за АfD обаче пада, въпреки че партията стана доста популярна в последните години. Подозренията за връзките на нейни членове с Китай и Русия, както и скандала с обсъждането между лидерите на идея за депортация на германци с мигрантски произход са в основата на това.

Кра трябваше да подаде оставка от управлението на партията и да не ползва повече препратката за SS, но въпреки това той все още е водещ кандидат за ЕП.

В опит да останат свързани с групата, от АfD първо молят само Кра да бъде изгонен.

Източник: Reuters

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *