Крайнодесните в Европейския парламент се обединяват


Крайнодесните в Европейския парламент се обединяват

12 крайнодесни партии в Европейския парламент, сред които неочаквано загубилия френските избори Национален сбор и унгарската Фидеш, на Виктор Орбан се обединяват в обща група.
След европейските изброи, крайнодесните заеха повече места в парламента, а сега целта им е да се обединят в незаобиколима политическа сила. Тя е наречена „Патриоти за Европа“, състои се от 84 европейски депутати и ще бъде водена от Жордан Бардела, протежето на френския лидер Марин Льо Пен, а Кинга Гал от Фидеш, ще бъде нейн вице президент.
В обединението участват крайнодесни от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Гърция, Италия, Латвия, Нидерландия, Португалия и Испания. Формирането на обща група ще гарантира по-голямо влияние при взимането на решения.
Бардела каза, че Патриотите „представляват надежда за десетки милиони граждани на европейските нации, които ценят идентичността, суверенитета и свободата“ и обеща, че групата ще работи за да „ си вземе обратно нашите институции и да реориентира политиката да служи на нашите нации и народи.“
На пресконференция, официалните лица на групата споделиха визията си, според която властта ще се децентрализира, тоест няма да е в Брюксел, където се намират институциите на ЕС и няма да „страда от диктата на Европейската комисия“, която е основната изпълнителна власт на ЕС.
Най-голямата група в ЕП е на ЕНП, със 188 места, следвана от Социалисти и демократи със 136 места, а групата на италианският премиер Джорджа Мелони и новото обединение са с по 84. Остава въпросът дали другите групи ще изолират крайнодесните, както се случи с Идентичност и Демокрация в предишния парламент.
Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *