Лейбъристите спечелиха изборите във Великобритания с голяма преднина


Лейбъристите спечелиха изборите във Великобритания с голяма преднина

Лейбъристката партия спечели изборите във Великобритания и прекрати 14-годишно управление на Консерваторите. Лидерът на партията, Киър Стармър е Премиерът на страната.

Победата на Лейбъристката партия е впечатляваща и почти безпрецедентна, като само по времето на Тони Блеър тя печели повече места.

„Промяната започва сега.“ каза новият премиер, когато станаха ясни резултатите от изброите.

Според някои експерти обаче, тази победа е по-скоро израз на гнева на хората срещу Консерваторите, които не успяват да се справят с проблемите на страната, а не толкова подкрепа за програмата на Лейбъристите.

В новия парламент, опозиция ще бъдат както Консерваторите, така и Refrom UK, популистка партия, която отне гласове от Консерваторите.

Стармър обещава „национално обновление“, което е препратка именно към проблемите, които предшествениците му не успяха да решат.

Въпреки впечатляващата победа, в страната от 20 години не е имало толкова ниска избирателна активност, около 60 %.

Консерваторите загубиха местата на много знакови фигури, сред които и това на бившия премиер Лиз Тръс, която отказа да коментира резултата.

На фона на това, популистката партия Refrom UK спечели около 13 места, като остана на трето място. Лидерът на партията, Найджъл Фараж, който седем пъти се опитва да спечели място в парламента, най-накрая успя и предупреди Лейбъристите да се готвят за загуба на следващите избори.

Успехът на тази партия следва тона на останалата част от Европа – увеличение на популисткия вот и вотът за екстремистки партии с нереалистични обещания. Подобно на колегите си от ЕС и те ползваха темата за миграцията, с която Консерваторите не успяват да се справят адекватно, за да натрупат привърженици.

Изборите донесоха и повече места на Зелените, като те сега имат 4, вместо 1, което те самите си определиха като цел.

Източник: Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *