10 мар. 2024

Теодора Илиева

Макрон иска да превърне правото на аборт в общоевропейско право


Макрон иска да превърне правото на аборт в общоевропейско право

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз да гарантира правото на аборт на жените в Хартата на основните права.

Макрон каза това на церемония в Париж, на която правосъдният министър на Франция Ерик Дюпон-Морети използва историческа преса, за да закрепи правото на аборт във Френската конституция, след като тази промяна беше единодушно одобрена от парламента.

„Днес не е краят на историята, а началото на битката.“ каза Макрон по време на церемонията.

„Ще поведем тази битка за нашия континент, за нашата Европа, където реакционни сили нападат правата на жените преди да нападнат правата на малцинствата.“ каза още Макрон. „Ето защо искам да въведем гарантирана свобода на аборт в Хартата на основните права на Европейския съюз.“.

Хартата на основните права определя множество права на гражданите на ЕС, някои от които се припокриват с човешките права. Документът е обвързващ и задължителен за всички страни-членки след подписването на Лисабонския договор през 2009 г.

Промяната на този документ ще изисква пълно единодушие и макар в по-голяма част от Европа абортите да са разрешени, в някои страни има ограничения, касаещи времето, през което жената може да направи аборт, както и основанията за такъв избор.

Причината за такова искане са зачестяващите опити в различни страни да се ограничи правото на жената да решава сама за тялото си. Подобно нещо се случи в САЩ, където исторически законов прецедент беше отхвърлен от съда, в резултат на което сега отделните щати имат право да решават индивидуално.

В Малта, през миналата година имаше опит да се забрани аборта, освен в случаите на заплаха за живота на жената, а не както е досега, в случаи на заплаха за здравето.

В Полша, според новите закони приети от предишното правителство, бременност може да бъде прекъсната само в случаи на заплаха за живота или здравето на майката, както и в случаи на изнасилване.

Правото на аборт във Франция изглежда много по-широко прието сред обществото, със социологически проучвания, показващи одобрение на закона на над 80  % от населението на страната.

Източник: Euronews

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари