15 мар. 2024

Теодора Илиева

Макрон призова Европа да бъде готова при ескалация от страна на Русия


Макрон призова Европа да бъде готова при ескалация от страна на Русия

Френският президент Еманюел Макарон нарече президента на Русия Владимир Путин „противник“, който няма да спре в Украйна, ако победи войските на Киев и призова европейците да не бъдат „слаби“ и да се подготвят за подобаващ отговор.

Макрон вече предизвика разделение сред колегите си, след като каза, че не отхвърля възможността за изпращане на войски в Украйна.

„Ако Русия спечели тази война, доверието в Европа ще бъде сведено до нула.“ каза Макрон в интервю по местна телевизия.

Той е силно несъгласен с опозиционните лидери във Франция , които се въздържаха при гласуване по споразумение за сигурност с Украйна, а някои гласуваха против.

„Днес, решавайки да се въздържат или да гласуват срещу подкрепата за Украйна, те не избраха мира, а избраха поражението. Това е различно.“

„Ако войната се разпространи из Европа, вината е на Путин.“ каза още Макрон. „Но ако решим да сме слаби; ако решим днес, че няма да отговаряме, това ще бъде равно на поражение. И аз не искам това.“

Според него, е време Европа да спре да чертае червени линии, което сигнализира именно за слабост и окуражава Путин да продължава да воюва в Украйна. Макрон не уточни подробности относно изпращането на войски в Украйна, но каза, че не желае нищо такова, а иска Русия да се изтегли, за да има мир и това зависи от президента Путин.

Според него, ядрените заплахи на Путин са недопустими, а „мир“ не може да значи капитулация на Украйна.

„Да искаш мир не значи да искаш поражение. Да искаш мир не значи да изоставиш Украйна.“ каза той.

Източник: Euronews

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари