26 апр. 2024

Теодора Илиева

Макрон призова Европа да преосмисли отбраната и икономиката си


Макрон призова Европа да преосмисли отбраната и икономиката си

Френският президент Еманюел Макрон призова Европейска съюз спешно да преосмисли отбранителните и икономическите си модели, за да не изостава от конкуренцията.

Според него, европейският модел е заплашен от конкуренцията между Китай и САЩ и следващото десетилетие е решаващо за оцеляването му. Макрон още призова Европа за по-сплотено обединение и независимост.

В 108-минутна реч, Макрон повтори няколко пъти, че „правилата на играта са се променили“ на няколко фронта, включително геополитика, икономика и търговия, а и култура.

„Трябва да сме наясно с факта, че нашата Европа днес е смъртна. Тя може да умре. Тя може да умре и това зависи изцяло от нашите избори, но тези избори трябва да бъдат направени сега.“ казва Макрон пред членове на правителството и чужди посланици.

„Приключиха дните, в които Европа купуваше своята енергия и торове от Русия, изнасяше производството си в Китай и делегираше [отговорността за] сигурността си на САЩ“. Според него, в тази посока са предприети важни стъпки, но те изобщо не са пропорционални на проблема.

Основен проблем според Макарон e войната в Украйна и влиянието ѝ върху европейската отбрана и сигурност, както и върху способностите на Европейската индустрия и технологични компании да оцелеят в условията на това, което той описва като „свръх-субсидиране“, част от китайския и американски модел.

За новия геополитически пейзаж, ще е нужна „сериозна отбрана на европейския континент.“

„Европа трябва да знае как да защити това, което ѝ е скъпо, заедно със съюзниците, когато те са подготвени да са заедно с нас, или сама, ако е нужно.“

„САЩ имат два приоритета: първо, това са самите САЩ, което е логично и второ, Китай. А европейският въпрос не е [техен ] геополитически приоритет за следващите години и десетилетия, каквато и да е силата на нашия съюз.“

Определяйки Русия като основна заплаха за блока, Макарон призова за работа по „Европейска отбранителна инициатива“, която да започне в рамките на месеци, първо като „стратегическа концепция“, чрез която впоследствие да бъдат организирани и стартирани „подходящи способности.“

Според него, за да стане това, eевропейската отбранителна индустрия трябва да „произвежда бързо, повече и повече в Европа“. Това е и общоприета идея в ЕС, както и концепцията, че трябва да се дава преференция на продуктите на европейската военна индустрия.

ЕС трябва да поема и повече инициатива на дипломатическия фронт, смята Макрон, за да създаде повече „взаимни партньорства“ с трети страни; за да покаже, че никога не сме били васал на САЩ, но и че знаем как да говорим с всички региони по света: от тъкмо оформящи се страни, през Африка, до Латинска Америка.“

Макрон също предлага „опростяване на правилата“ и дерегулации за бизнеси, които са заплашени от американско-китайската конкуренция.

„Настоящият ни икономически модел вече не може да бъде прилаган.“ смята той.

Според него, целите на ЕС да бъде въглеродно-неутрална и да запази настоящия икономически модел, базиран на солидарност и преразпределение, както и да увеличи независимостта в ключови сектори и вериги за доставки, са правилно поставени, „но не сме ги осъществили, защото регулираме твърде много, инвестираме твърде малко, твърде отворени сме и не защитаваме интересите си достатъчно.“

Микрон смята, че трябва да  се извършат различни опростявания през следващия мандат, за да може компаниите да развият бизнеса си, включително зеления сектор.

Според него, Европа трябва да се стреми да бъде лидер в 5 сектора: изкуствен интелект, космос, биотехнологии, възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия. Ще е нужен и общ инвестиционен план за постигане на целите.

Макрон обърна внимание и на защитата на европейските ценности.

„Не трябва да забравяме, че ние, европейците, не сме като другите.“ каза той и напомни европейската историческа и традиционна близост със свободата, демокрацията, върховенството на закона, равенството. Това са ценностите, които са под заплаха от страна на дезинформацията и пропагандата.

„Най-добрият начин да знаеш какво ще донесе бъдещето е да даваш обещания, които спазваш. Така че предлагам с ясна мисъл да дадем тези няколко големи обещания за Европа за следващото десетилетие и да се борим да ги изпълним.“ каза още френският президент.

Източник: Euronews

, , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари