Малко известна програма на NVIDIA подпомага 4500 старт-ъпа в Европа


Малко известна програма на NVIDIA подпомага 4500 старт-ъпа в Европа

Малко известна програма на технологичния гигант NVIDIA подпомага 4500 старт-ъп бизнеса, занимаващи се с разработки на ИИ в Европа и над 17 хиляди по целия свят.
Чрез тази програма, наречена Inception, компанията помага за стартирането на бизнеси, свързани с ИИ, като дава „преференциални цени“ за нейните продукти и услуги и провежда курсове и събития.
Това е една от три инвестиционни програми, които втората най-печеливша компания в света използва, за да създаде „глобална ИИ екосистема“.
Целта на програмата, според вицепрезидента на компанията за Европа е „да даде съставките“ на бизнесите, за да могат те да създават това, което желаят, но не разработва приложения за техните продукти.
Има притеснения, че подобен подход нарушава антитръст законодателството, но според юристи, няма данни за нещо такова, тъй като компаниите, участници в програмата, са свободни да ползват други, подобни продукти и услуги, ако желаят.
В контекста на Европа вече работи регулацията за дигиталните пазари, в условията на която всеки отделен случай може да се разследва за нарушения. Засега ЕК не коментира програмата, но във връзка с нея, властите във Франция провеждат разследване на споразумения между „някои разработчици на ИИ“, за да се изясни как те влияят върху динамиката на пазара.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *