Мексико избра първата жена президент


Мексико избра първата жена президент

Това е Клаудия Шайнбаум – учен и политик, протеже на бившия президент Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Тя ще бъде първата жена президент на Мексико и спечели между 58% и  60 % от гласовете.

Шайнбаум е на 61 г., кандидат на управляващата партия и продължава политическия курс на предшественика си и нейн ментор, а нейният основен опонент също беше жена.

Изборният ден в Мексико започна с убийството на кандидат за съветник в градски съвет и се проведе при засилена полицейска охрана.

От 100 милиона регистрирани гласоподаватели, гласуват малко по-малко от очакваното.

При тези избори се избират и губернатори на 9 от 32-та щата на страната, както и за двете камари на Конгреса, тоест парламента, хиляди кметове и други местни официални лица. Това са и най-големите избори в историята на страната.

Шайнбаум продължава политиките на Лопез Обрадор, които включват универсална пенсия и програми за младежите, които да им помогнат да изградят кариера.

Тя също е активист по климата и учен и обещава да ползва повече обективна информация, при взимането на решения. Според някои критици, тя няма харизмата на Лопез Обрадор.

Нейният основен опонент също е известен политик и обещава по-агресивен подход към организираната престъпност. Поради това, изборите се приемат като „референдум“ за политиката на Лопез Обрадор, който не успява да намали въоръженото насилие в Мексико. Неговата партия има мнозинство в Конгреса, но в Мексико президентът има право само на един 6-годишен мандат.

27 от кандидатите за различни постове, най-вече кметски, са убити преди изборите, а по време на кампанията насилието се увеличава значително, като понякога обект на въоръжени нападения са и събития от кампаниите.

Именно това, заедно с ръста на икономиката, са основните приоритети на гласоподавателите.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *