Международното споразумение за действия при пандемия се бави поради разногласия


Международното споразумение за действия при пандемия се бави поради разногласия

Коронавирусът, причинител на Ковид-19 предизвиква немислими до преди това събития като локдауни на цели страни, а починалите вследствие на заболяването надхвърлят 6 милиона души. След като СЗО обяви пандемията за приключила и заедно със световните лидери обещаха да създадат стратегия за действия при нова подобна заплаха, споразумението се бави поради разногласия.

Деветата поредна среща между правителства, организации и заинтересовани лица се очаква да завърши с окончателно одобрение на черновата на споразумението. А неговата цел е страните да координират действията си при бъдеща пандемия, за да може тя се управлява по-лесно, а и за да се спестят ценни ресурси. За страните, които решат да не участват в тази сделка, няма да има никакви последици, а самото споразумение е първо такова в историята.

То се разработва още от 2021 г., а крайният срок е по-късно през този месец. Независимо от това, че всички  бяха засегнати от Ковид-19 пандемията, между участниците има дълбоко разделение относно действията, които биха намалили нежеланите последици от нова пандемия.

Според американски републиканци, споразумението „премахва права върху интелектуална собственост“ и „дава власт на СЗО“.

Британското Здравно министерство пък смята, че страната може да участва в такова споразумение, само ако то не накърнява националните интереси и суверенитет.

Някои развиващи се страни смятат, че не справедливо от тях да се очакват проби от предполагаемия нов вирус, за да се разработят по-бързо ваксини, които те няма да могат да си позволят да закупят.

Споразумението обаче цели да премахне именно този проблем, който стана очевиден при Ковид-19 пандемията – ваксините достигнаха приоритетно до по-богатите страни, а за по-бедните имаше недостиг дълго време, което директора на СЗО нарече „катастрофален морален провал“.

Според споразумението , СЗО ще управлява 20 % от производството на продукти, свързани с пандемията, а страните ще имат възможност да споделят с кои компании работят, за по-лесна координация на усилията.

„Няма механизъм в СЗО, по който да затрудним страните, които решат да не действат в съответствие  със споразумението. “каза генералният директор на СЗО.

Подобно на международните споразуменията за климата, сделката относно бъдещи пандемии ще предостави възможност страните все пак да понесат отговорност за действията си, като във връзка с координацията, правителствата ще трябва да кажат точно какви мерки са взели.

Важен момент, повторен от СЗО е, че това споразумение „не значи, че някой ще казва на правителството на дадена страна какво може и какво не може.“

Правилата, които са обвързващи за страните, се намират в Международните регулации относно здравето. Това е документ, според който страните трябва да докладват за епидемии от опасни заболявания, но и това споразумение е нарушавано неведнъж в Африка по отношение на епидемии от Ебола, както и в Китай, в началото на ковид пандемията.

Новото споразумение ще определи каква роля ще изпълнява СЗО при следващи такива събития, както и механизми, по които зараза може да бъде спряна до ниво епидемия, но няма да има задължаващ ефект върху никоя страна.

Някои страни изглежда търсят индивидуален подход, за да си подсигурят сътрудничеството на други в условията на пандемия. Например, президентът Джо Байдън през миналия месец обяви, че САЩ може да подпомогне 50 страни, където има епидемии, за да се предотврати по-голямо разпространение, като им даде подходяща информация или материална помощ в бъдеще.

Експерти смятат, че няма как да се прогнозира какво би било различно в нови пандемии, но фокусът трябва да е върху допуснатите грешки през тази, за да се избегнат.

При нова пандемия, със или без международно споразумение, ще трябва да се разчита, че отделните страни ще вземат по-добри решения, което е притеснително, според експерти.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари