Москва отхвърли планове за мир, подкрепяни от Киев и Запада


Москва отхвърли планове за мир, подкрепяни от Киев и Запада

На среща на ООН, руският външен министър Сергей Лавров отхвърли плановете за мир в Украйна, подкрепени от Киев и западните съюзници.

Лавров изказа твърдение, че украинските сили са „абсолютен провал“ на бойното поле и са „неспособни“ да победят или отслабят Русия. Според него, Москва е готова да преговаря за мир, но мирните планове, представени от Украйна и „нейните господари“ целят да удължат войната.

„Всички тези формули водят до никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада“ заяви той.

Заместник представителят на САЩ в ООН, Робърт Ууд нарече твърденията на Лавров „чиста дезинформация“ и напомни, че причината за войната в Украйна е бруталната инвазия на Русия от 24 февруари 2022 г., както и че „целенасоченото преследване и заличаването на Украйна, както и подчиняването на нейния народ“ инициирано от Путин са причината за удължаването на войната.

„Руските империалисти виждания са очевидни.“ каза още той „ За Русия само капитулация – тотална капитулация на Украйна е единственото решение, а това е просто неприемливо за международната общност.“

Руския свика срещата, за да критикува западната военна помощ за Украйна, което беше наречено „лицемерие“ от украинския представител непосредствено преди началото.

Русия използва ирански, севернокорейски както и беларуски боеприпаси в атаките си.

Съветът изслуша и други призиви за мир, а китайският представител изказа притеснения, че войната ще повлияе негативно върху глобалната сигурност и заяви, че „суверенитетътд и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат уважавани.“ Той също призова за възобновяване на директните преговори между Русия и Украйна, спиране на огъня и край на санкциите срещу Русия, но фокусът беше стресът върху глобалната икономика, задълбочен от войната на Израел срещу Хамас.

Лавров напусна срещата след изказването на Китай и не успя да чуе отговора на Ууд, но присъстваше на изказването на представителя на Малта, Ванеса Фрейзър, която призова Русия да изтегли силите си от Украйна и напомни, че страната нарушава задълженията си да опазва международния мир и сигурност – основна цел на Съвета за сигурност на ООН, на който Русия е постоянен член.

„Днешната среща е пореден опит да се оправдае това, което не може да се оправдае и да се създаде сюжет, в който жертвата е агресор, а агресорът е жертва“ каза тя и напомни за убийството на 10 хиляди украински цивилни граждани, сред които 500 деца и за над 19 хиляди ранени цивилни от руските атаки от началото на войната, според анализите на ООН.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *