23 апр. 2024

Теодора Илиева

Над 10 джихадистки атаки са предотвратени в Европа


Над 10 джихадистки атаки са предотвратени в Европа

Европейките разузнавателни агенции са предотвратили над 10 джихадистки атаки в цяла Европа през миналата година, а настоящата война на Израел с Хамас увеличава заплахите от последващи атаки, казват от датското разузнаване.

Атаките включват план за случайно намушкване на хора и подготовка за нападения на конкретни сгради и събития. Това научваме от годишния доклад на датската агенция AIVD.

„Има две мотивиращи причини: унищожението на Корана в Нидерландия и други европейски страни и конфликтът между Израел и Хамас“ казват от агенцията.

Швеция повиши нивото на терористична заплаха през август, до второто най-високо ниво. След изгарянето на Корана и други актове, които се прицелват в свещената книга на Исляма, много мюсюлмани са предизвикани, а джихадистките отправят заплахи.

През октомври, двама шведи, футболни фенове са убити от мъж, който се представя за член на Ислямска държава, а 20-годишен младеж намушква учител и ранява още двама души в атака в училище във Франция.

През декември, Дания повиши нивата на опасност за първи път от 2019 г. насам до ниво 4, от възможни 5, което значи „значителна заплаха“ и посочи като причина войната в Газа. В доклада обаче не се казва колко атаки са планирани след атаката на Хамас от 7 октомври.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари