Над 70 % от европейците ще гласуват на предстоящите избори


Над 70 % от европейците ще гласуват на предстоящите избори

Повече от 70 % от европейците е „вероятно“ да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент.

Това става ясно от изследване на Евробарометър. Те събират 26 хиляди мнения от всички страни членки, а това е последно такова проучване преди изборите, които ще се проведат на 6-9 юни.

71 % от анкетираните отговарят, че „вероятно“ ще гласуват, като това е увеличение с 10 пункта в сравнение с прогнозите за изборите от 2019 г., когато избирателната активност достигна 50.66 %.

14 % казват, че няма да гласуват, а 13 % са „неутрални.“

Най-висока избирателна активност очакваме в Дания, Нидерландия, Швеция, Финландия и Германия, където процентът отговорили, че ще гласуват е най-висок и е между 78 % и 87 %.

В Чехия, Румъния, Австрия, Полша, Кипър и Словакия се очаква най-голямо повишаване на избирателната активност, а България е единствената страна-членка, където има спад в интереса към изборите – от 57 % на 50 % спрямо 2019 г.

Анкетираните отговарят и на въпрос за важността на изборите, като 53 % смятат, че те са много важни, 36 % ги смятат за средно важни, а 10 % смятат, че са маловажни.

Увеличението на интереса е в контекста на международните конфликти, които поляризират мненията и нарастващата заплаха от Китай, свързана с неетично търговско поведение и шпионаж.

Според 81 % от европейците, „настоящият международен контекст прави гласуването дори по-важно.“

Роберта Метсола, президент на Парламента, смята, че „европейците са наясно какъв е залогът. Тези избори са съществени, защото ще решат в коя посока да поемем.“

За 41 % от хората, Европейският парламент е ценен и те имат положително мнение за него като за първи път положителното мнение преобладава над  мнението „неутрален“.

Дори в Унгария, чийто Премиер предложи Парламентът да няма никакви права, 46 % от запитаните имат положително мнение за тази институция.

В никоя страна няма преобладаващо негативно мнение, но най-много хора не харесват ЕП в Чехия (29%), Франция (28 %), Австрия (24 %) и Словения (22 %)

В България, 43 % от хората имат положително мнение за ЕП, 20 % имат отрицателно, а 34 % имат неутрално.

Общо за Европа, 56 % от хората искат Парламентът да има по-важна роля.

Приоритет за хората в следващия Европейски парламент са борбата срещу бедността и социалното неравенство (33 %), общественото здраве (32 %), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (31 %) и отбраната и сигурността на Европа(31 %).

Следващите важни теми за европейците са климатичните промени, бъдещето на Европа, миграцията, демокрацията и върховенството на закона.

Основните ценности, които европейските избиратели желаят да бъдат защитавани от избраниците им в европарламента са мирът и демокрацията.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *