23 мар. 2024

Теодора Илиева

Над 90 загинали при терористична атака в Москва


Над 90 загинали при терористична атака в Москва

Руските власти казаха, че са загинали над 90 души и повече от 100 са ранени в атаката от петък вечер, а вече има 11 души арестувани във връзка с нападението.

Група въоръжени и с бойна екипировка мъже влизат в концертна зала, където има рокконцерт в западната част на Москва и откриват огън срещу събралите се там хора.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в пост в социалните мрежи.

Според САЩ, те са предупредили Русия, че клонът на „Ислямска държава“ в Афганистан подготвя такава атака, но руските власти са отхвърли информацията, наричайки я „провокация“.

След атаката, концертната зала е обхваната от пожар, а покривът отчасти пада. Това е най-смъртоносната такава атака в Русия от години, а кметът на Москва Сергей Собянин, нарече случилото се „огромна трагедия“.

Анализатори питат в социалните медии защо при такъв контрол от страна на Кремъл спрямо медии и критици на властта, властите не са успели да идентифицират тази атака.

Видеа, записани от очевидци, показват мъже, стрелящи по пищящи хора от упор, както и хора, бягащи в паника. Някои падат и са стъпкани от другите.

Според медийни доклади, извършителите са използвали и експлозиви, предизвиквайки пожара.

Хоспитализирани са 115 души, включително деца.

Не е ясно какво се случва с извършителите, но те вероятно успяват да избягат преди да дойдат полицията и специалните части.

Отменени са всички събития в Москва за уикенда, затегната е охраната по летища и гари, а тази сутрин са арестувани 11 души, за които се смята, че имат общо със стрелбата.

Според властите, четирима от тях са участвали в атаката директно и са били заловени в района на Брянск, близо до украинската граница.

Украйна категорично отрече да има общо с тази трагедия.

Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски написа в Екс: „Украйна определено няма нищо общо със стрелбата в зала „Крокус“. Това и няма никакъв смисъл като цяло. Всичко в тази война ще се реши на бойното поле, терористични атаки не решават никакви проблеми.“

„Ислямска държава“, която оперира в Афганистан, Ирак и Сирия пое отговорност за атаката, както направи и за други атаки в Русия от последните години, а руските власти засега не коментират участието на тази групировка.

Източник: Reuters, AP News

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари