Най-слабото представяне на европейски избори за Орбан досега


Най-слабото представяне на европейски избори за Орбан досега

След края на европейските избори, унгарският премиер Виктор Орбан обяви голяма победа за партията си, но пропусна да отбележи, че това е най-слабото представяне на Фидез на Европейски избори от 20 години насам, когато страната се присъедини към блока.

Основна причина, изглежда, е появата на новата опозиционна партия, начело с Петер Маджар. Той е бивш член на коалицията, с която Орбан управлява, но я напуска след поредица от корупционни скандали и създава опозицията, която цели да свали автократа, приближен на Путин, от власт.

11 от 21 представители от Унгария са от Фидез, партията на Орбан. Това е 44 % от вота и безспорно е победа. То обаче е най-слабото представяне на Фидез в европейски избори, като партията губи две места в сравнение с 2019 г.

Партията на Петер Маждар спечели почти 30 % от гласовете и ще излъчи седем представители. Изборите засилват позицията на тази партия, която се готви да предизвика Орбан на изброите през 2026 г.

„Днес бележим краят на една епоха.“ каза Маджар след изборите. “Това е Ватерлото на фабриката за власт на Орбан, началото на края.“ каза той, правейки препратка към битката, която слага край на войните на Наполеон.

Кампанията на Маджар се базираше по-скоро на критика на управлението на Орбан, което според него се базира на корупция, непотизъм (шуробаджанащина), заплахи и пропаганда.

През последните 14 години, опозиционните партии в Унгария не успяват да създадат достатъчно силна опозиция на Орбан. Феноменът Петер Маждар показва кризата в унгарската политика, както и желанието на много хора за промяна.

Същевременно, подкрепата за Орбан намалява в последните години и поради икономическата криза в страната, довела до висока инфлация, скандалите в правителство, свързани с оставката на президента и замразяването на 20 милиарда еврофондове поради нарушаване на върховенството на правото и демократичните принципи.

Източник: AP News

 

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *