31 окт. 2022

Aleks

Протестите в Иран продължават заради задържаните журналисти и случая с Амини


Протестите в Иран продължават заради задържаните журналисти и случая с Амини

Днес беше публикувано изявление с призив в няколко ирански вестника. Един от тях е реформаторският „Етемад“. Над 300 ирански журналисти искат техните двама колеги да бъдат освободени, след като бяха арестувани заради публикации за смъртта на Махса Амини на 16-ти септември.

Единият журналист, Нилофар Хамеди, направил снимки на родителите на Амини. На тях те били прегърнати в техеранската болница, където е лежала в кома дъщеря им. Тази снимка журналистът публикувал в „Туитър”. Тя става първият сигнал към света, че нещо не е наред с младата кюрдка. Три дни преди това тя е арестувана от иранската нравствена полиция заради неуместно облекло.

Другият журналист, Елахех Мохамади, е отразил погребението на Амини в родния ѝ град Сакез, където впоследствие започват и протестите.

Министерството на разузнаването на Иран и разузнавателното звено на Революционната гвардия обявиха Хамеди и Мохамади за агенти на ЦРУ.

Все повече и повече журналисти биват задържани в Иран. Журналистическите демонстрации преминаха в общонационален бунт с участието на хора от всички слоеве на обществото. Водеща роля имаха студенти и жени, които изгаряха забрадките си, а тълпите призоваваха за смърт за аятолах Али Хаменей и сваляне на ислямския репресивен режим.

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *