НАТО не иска ограничения за Украйна при употребата на западни оръжия


НАТО не иска ограничения за Украйна при употребата на западни оръжия

24 от 32 страни-членки на НАТО не приемат ограниченията за Украйна относно употреба на западни оръжия срещу цели на руска територия. Това става ясно от декларация, подписана в България по време на среща на парламентарната асамблея на НАТО.

В декларацията се казва, че страните-членки ще направят всичко възможно да предоставят на Украйна нужното „в името на демокрацията“.

„Време е да преразгледаме ограниченията за употреба на западно оръжие с военни цели в Русия.“ каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

„Основната цел на НАТО не е да води война. Тя е да предотвратява война. Целта на НАТО е мир.“ Каза още той и подчерта, че това не е решение на НАТО, а на страните-членки на НАТО, които гласуват за декларацията.

„Няма никакъв смисъл ракети да не могат да се ползват срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев.“ каза представителят на Великобритания.

Френският представител обърна внимание, че досега Украйна се съобразява напълно с всички ограничения относно оръжията, определени с международни закони, но Русия не прави това.

„НАТО трябва да засили ролята си в координацията и планирането на военната подкрепа за Украйна и да определи многогодишна финансова рамка, с която да помогне на страната.“ каза още Столтенберг.

Според него, с вече предоставената помощ, Украйна успява да освободи около поливната от териториите, които Русия окупира в началото на войната. В същото време, закъсненията на помощта имат нежелани последици и такива не трябва да бъдат допускани повече.

Източник:  Euraktiv

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *