НАТО празнува 75 години от създаването си


НАТО празнува 75 години от създаването си

НАТО отбелязва 75 години от създаването на общата отбрана на Европа и Северна Америка, а основна тема на срещата по случай годишнината е подкрепата за Украйна.

„Украйна е под постоянни атаки, 24/7“ каза външният министър на Естония, Маргус Тсакна, и призова за повече военна помощ, като системи за противовъздушна отбрана, дронове и боеприпаси, каквито НАТО засега официално не предоставя.

„Трябва да дадем тези системи, които не ползваме, на Украйна, за да защити хората, цивилната и енергийна си инфраструктура.“ каза още той.

Договорът за основаване на НАТО е подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон от 12 държави и там също ще има церемония, но през юли.

По време на честването в Брюксел, Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че въпреки 75-те години мир, „сигурността, заедно с основните принцип на Алианса за демокрация, свобода и върховенство на закона, отново са заплашени от тези, които смятат, че военната мощ е равнозначна на право…и които се опитват да преначертават граници чрез насилие.“

Шведският и финландският външни министри, присъстват за първи път на такава среща след скорошното приемане на Швеция и Финландия в Алианса.

„НАТО представлява свободата да избираш.“ каза финландският външен министър Елина Валтонен.

„Демократичните страни, свободните хора избират да се присъединят. За разлика от Русия, която се разширява чрез насилие и незаконни анекси.“

НАТО е основана на един принцип: атака над един от съюзниците значи атака над всички. Това е т.нар. Член 5 на договора, който договор е специално донесен в Брюксел за церемонията.

Този член е активиран веднъж, след терористичните атаки на Ал-Кайда в САЩ през 2001 г.

През 1999 г. НАТО провежда кампания в Югославия, за да предотврати по-голямо кръвопролитие.

Операцията в Афганистан, започнала през 2003 г. пък завършва с хаотично изтегляне от страната през август 2021 г. и сериозни финансови и човешки жертви.

Днес, Украйна също иска да се присъедини към Алианса, но докато на нейна територия се води война, съюзниците имат разногласия относно приемането ѝ.

Според едно от „обясненията“ на Путин за войната в Украйна, причина е „разширяването на НАТО“ към границите на Русия.

Съюзниците все още не могат да се договорят и дали и какви оръжия да пращат на Украйна, като всички помощи досега са изпратени по индивидуални договори с отделни страни, не с Алианса, тъй като решенията в Алианса се взимат с пълно единодушие.

Източник: AP News

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари