НАТО предупреждава за хибридна руска дейност в Европа


НАТО предупреждава за хибридна руска дейност в Европа

НАТО издаде предупреждение за „вражеска“ дейност на Русия из Европа и я нарече „хибридна дейност“ като посочи конкретно страните, където такава дейност е най-опасна – Чехия, Естония Германия, Латвия, Литва, Полша и Великобритания.

В изявление се казва, че 32-те страни членки са „дълбоко притеснени от скорошните зловредни дейности“ на Москва, които според тях са заплаха за сигурността.

Посочени са операции, свързано с „дезинформация, саботажи, актове на насилие, кибер намеса и други хибридни акции.“

НАТО нарича действията на Русия в посочените страни „част от интензифицираща се кампания, която Русия продължава да осъществява из целия Евроатлантически регион, включително на територията на страните от Алианса чрез прокиста. Подкрепяме и сме солидарни със засегнатите партньори.“

„Ще продължим да засилваме устойчивостта си и да прилагаме инструментите, с които разполагаме, за да противодействаме на руските хибридни дейности и да подсигурим, че Алиансът и партньорите ни са подготвени да отблъскват и да се защитават срещу хибридни дейности или атаки.“ Се казва още в изявлението.

След инвазията на Путин в Украйна от февруари 2022 г. и отхвърлянето ѝ като начин за решаване на проблеми от всички западни лидери, Русия подхранва хибридна война. Тя е наречена така, защото смесва конвенционални военни техники с политически, икономически и пропагандни ходове, целящи да отслабят противника не само на бойното поле.

През миналата година, Финландия затвори границата си с Русия за неопределен период, защото от там  на вълни пристигаха мигранти, които според финландските власти са изпратени там нарочно, за да създават проблеми.

Балтийските страни неколкократно предупреждават, че Москва умишлено заглушава ГПС сигнала в този регион, което пречи на въздушния трафик.

Вече има и арестувани и обвинени за това, че работят за Русия.

В Германия арамейски капитан призна, че е продавал тайни на Русия, а във Великобритания няколко души, включително и българи са обивнени в престъпна дейност в полза на Русия.

Европейският парламент започна разследване, целящо да установи кои депутати получават пари от Русия, за да прокарват нейните цели и да разпространят пропаганда, която цели да подкопае устоите на демокрацията и демократичните процеси.

С наближаващите избори, опасенията че хибридните атаки ще се увеличат, се засилват.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари