18 апр. 2024

Теодора Илиева

Нетаняху: Израел ще реши дали и кога да отговори на Иран


Нетаняху: Израел ще реши дали и кога да отговори на Иран

Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, каза, че предстои Израел да реши дали и кога да отговори на безпрецедентната атака с ракети и дронове на Иран срещу страната и не коментира призивите на съюзниците да се ограничи в реакцията.

Израел обеща да отговори, след като Иран атакува страната и това поставя на карта крехкия мир в региона. Съюзниците на Израел се опитват да притиснат Нетаняху да не отговаря, тъй като Иран предупреди за „масивен и сериозен“ отговор в случай и на „най-малката“ инвазия на територията на страната.

В събота срещу неделя, Иран изстреля над 300 дрона, балистични и крилати ракети срещу Израел, като почти всички бяха свалени с помощта на съюзниците САЩ, Великобритания, Франция и Йордания и няма жертви или сериозни щети по инфраструктурата.

Израел и Иран отдавна са в конфликт, тъй като Иран подпомага „Хамас“, както и йеменските хути и „Хизбула“, които тероризират Израел и трафика в Червено море от началото на войната в Газа.

Като причина за атаката се счита убийството на няколко висши членове на Иранската революционна гвардия, от страна на Израел, а иранският президент каза, че атаката е била ограничена и ако са искали, са могли да унищожат целия Израел.

САЩ и още 47 страни в изявление нарекоха атаката „опасна и дестабилизираща“ и ескалация, която „представлява сериозна заплаха за международния мир и сигурност.“

Това е първият път в който Иран директно атакува Израел, а при атаката от неделя, ракети са изстрелвани и от територията на Ирак и Сирия.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари