Нетаняху не допуска независимост на Палестина


Нетаняху не допуска независимост на Палестина

Израелският премиер Нетаняху заяви, че „няма да има компромис с израелския контрол“ над Газа и това е в противоречие с идеята за палестинска държава. Това изказване индиректно отхвърля предложенията на американския президент Джо Байдън, според когото трябва да се обсъдят вариантите за признаване на Палестина като държава.

Нетаняху и неговото правителство са под непрекъснат натиск от страна на семействата на заложниците, които още се намират в Газа. Те се страхуват, че военната кампания на Израел застрашава живота на близките им, а все по-интензивните атаки над Газа, водят до задълбочаваща се хуманитарна криза там.

Според Байдън, има варианти за решение, което включва две държави. В отговор на това, говорителят на палестинският президент Махмуд Абас каза:

„Време е САЩ да признае Палестина, не само да говори за решение с две държави.“

Антонио Гутереш, главния секрртар на ООН каза, че „ отказът от приемане на решение с две държави за израилтяни и палестинци и отказа от признаване на правото на държава на хората от Палестина са неприемливи“ и може да удължат конфликта.

Според Нетаняху, Израел трябва да постигне „пълна победа“ и това ще се случи когато Хамас вече не представлява заплаха.

Критици на стратегията на Нетаняху има и в правителството. Според тях, премиерът умишлено не допуска дискусии относно какво ще се случи след войната и удължава кризата, за да избегне конфликт в собствената си коалиция. Нетаняху нарече това „глупости“.

От 250 заложници, отвлечени на 7 октомври, около 100 все още са на територията на Газа и според Нетаняху, единственият начин те да бъдат върнати при семействата си е пълна победа над Хамас чрез военни действия.

Ударите на Израел в Ливанската столица през миналата седмица и в столицата на Сирия вчера засилват притесненията, че конфликтът ще се разрасне, а нападенията на хутите  – бунтовническа ливанска група – над търговски кораби в Червено море също допринасят за задълбочаване на кризата.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари