24 дек. 2023

Теодора Илиева

НОРАД: кой и защо следи Дядо Коледа


НОРАД: кой и защо следи Дядо Коледа

НОРАД е армейско звено, занимаващо се с охраната на въздушното пространство на Северна Америка 365 дни в годината. На 24 декември обаче, те имат и една допълнителна, важна мисия: да следят къде лети Дядо Коледа и кога ще разнесе подаръците на децата. За да е възможно това, се грижат над 1200 доброволци, предимно военни от САЩ и Канада, както и хора от Колорадо Спрингс, където е базата – център на “операцията”.

НОРАД вършат това от цели 68 години, а историята е пълна с обрати, но и с много вдъхновение и забавни моменти.

През 1955 г., като част от рекламна кампания, магазин в Колорадо Спрингс обявява номер, на който децата могат да се обадят до еверния полюс и да говорят с Дядо Коледа. Едно дете обърква цифра от номера и се свързва с центъра по оперативна дейност на Континенталната въздушна защита, както тогава се е наричало това звено. Полковникът, който отговорил на телефона, не очаквал, че ще чуе детски глас, търсещ Северния полюс и настояващ да говори с Дядо Коледа, обаче се включил в играта. Случката накарала хората в базата да се замислят, че има много деца, които ще искат да звъннат на Дядо Коледа и оперативния център трябва да има готовност да реагира на това, в случай, че пак объркат номера. Така се родила традицията всяка Коледа да се осигурява допълнителен оперативен център, който да отговаря на децата, търсещи връзка с добрия старец.

През 2022 г., те получават дори обаждане от украински военни, които искали да си поговорят с някого в нощта на Бъдни вечер – емоционален момент и за двете страни.

С развитието на технологията, се създава и уебсайтът www.noradsanta.org, на който всички можем да следим Дядо коледа, а „операцията“ се подпомага от над 70 международни бизнеси и организации, като Майкрософт и Амазон, както и от местни доброволци и военни.

Източник: Time

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *