Нов закон в Белгия превръща секс дейностите в законна работа


Нов закон в Белгия превръща секс дейностите в законна работа

Нов закон в Белгия позовяла на секс работничките да подписват договори с одобрени работодатели, в безпрецедентен опит за регулация на сектора.

Проститутките ще могат да се възползват от същите социални права като всички други служители, според новия закон.

До преди този закон, различните барове и салони за масаж, където се предлагат секс услуги, работят в сивата зона: секс работниците получават пари в брой или са на договори като сервитьорки, което позволява злоупотреби и насилие спрямо тях.02:00

Чрез закона, правителството декриминализира някои работодатели, тоест сутеньори и налага правила, които са валидни в много специфични случаи на секс дейност. Спрямо тези правила, проститутките могат да получават обезщетения за безработица, здравна застраховки и майчинство.

За да наемат секс работници законно, работодателите трябва да имат чисто криминално досие, да получат разрешително от властите, за да вършат тази дейност, както и седалището на компанията да е в Белгия. Те също трябва да уважават правото на служителите „да отказват клиент и да прекъснат сексуалния акт по всяко време“.

„Нямаме никакъв проблем с това, така че всичко тук е законно. “казва Крис, който заедно със съпругата си управлява салон за еротични масажи.

“Дамите трябва да могат да избират клиентите си. Това вече е факт тук.“ добавя той.

„Очевидно е, че някои са принудени да приемат клиенти. За тези хора е много важно, че приеха този закон.“ казва Манон, секс работничка в Белгия, която се занимава с това от 19-годишна. Според нея, секс работниците трябва да имат същите трудови права като останалите.

Реформата на сектора не се приема добре навсякъде, особено сред някои феминистки групи. Според тях, новият закон няма да може да се прилага спрямо жертвите на трафик на хора, тъй като изисква разрешително за работа, каквото те нямат и дори ще улесни сводниците, които участват в трафик на хора.

Според професионалисти от сектора обаче, това е най-реалистичния възможен подход.

„Секс работата съществува. Ако не се случва открито, ще се случва в подземния свят.“ Смята Карин ван дер Елст, собственик на къща за гости в курорта Антверпен, в която проститутки могат да си наемат място за реклама.

Според експерти, новият закон все още оставя много неизвестни и ще са нужни няколко години, за да се оцени дали и доколко е ефективен за дамите, които доброволно предлагат секс услуги, както и за жените, обект на трафик.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *