Нов закон в Словакия притесни ЕС


Нов закон в Словакия притесни ЕС

Европейски политици изразиха „дълбоки притеснения“ относно плановете на Словакия да промени наказателния кодекс на страната и да затвори специализираната прокуратура, която разследва случаи на корупция на високо ниво.

Според резолюция на ЕП, приета с 496 от 630 гласа, промените изискват по-сериозен преглед, а Европейската комисия трябва да предприеме действия, за да „опази правото и независимостта на правосъдната система.“

Новоизбраният премиер на Словакия, Фико, който води ляво, наричано от някои популистко правителство, разкри проекта за промени в законодателството още през декември, с което предизвика ежеседмични протести от страна както на либералната, така и на консервативната опозиция.

Според опозицията, реформите ще защитят поддръжниците на настоящето правителство от криминално преследване, ще поставят фондовете на ЕС в риск и ще обезсилят правосъдната система.

Според резолюцията на ЕС, поправката в наказателния кодекс и премахването на специализираната прокуратура, която от две десетилетия се занимава с разследвания на корупция „заплашва целостта на правосъдния процес, подкопава борбата на ЕС срещу измамите и застрашава финансовите интереси на ЕС.“

Комисарят по правосъдните въпроси на ЕС каза, че Комисията ще предприеме действия, ако новите промени нарушават законите на ЕС.

Според Фико, това е „намеса“ във вътрешната политика на страната и опозицията разпространява „безсмислици и лъжи“ за Словакия.

„Политически опоненти и заместниците им у нас и в чужбина стоят срещу нас, готови да измислят всякакви мръсни трикове в политическата битка.“ каза Фико, който ще управлява за четвърти път страната.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *