26 мар. 2024

Теодора Илиева

Нова Зеландия обвини Китай в шпиониране на правителството


Нова Зеландия обвини Китай в шпиониране на правителството

Новозеландското правителство изрази притесненията си спрямо Китай, във връзка с държавно финансирана кибер атака срещу парламента през 2021 г., разкрита от разузнавателните служби на страната.

Нова Зеландия е третата страна, която обвинява Китай в зловредна кибер дейност, след като САЩ и Великобритания наскоро обвиниха страната в широкомащабна шпионска дейност.

„Чужда намеса от този род е неприемлива и призоваваме Китай да се въздържа от подобни дейности в бъдеще.“ каза външният министър на Нова Зеландия, Уинстън Питърс, в изявление.

Според него, притесненията относно кибер атаки от страна на китайското правителство, които се прицелват в демократичните институции както на Нова Зеландия, така и на Великобритания, са били обсъдени с китайския посланик.

Говорител на Китайското посолство в Нова Зеландия казва в имейл, че Китай категорично „отхвърля подобни безпочвени и безотговорни обвинения“, изрази недоволството си и се противопостави на обвиненията на властите в Нова Зеландия.

„Никога не сме [се месили], нито в бъдеще ще се намесваме във вътрешните работи на други държави, включително и Нова Зеландия. Обвиненията срещу Китай в намеса са насочени тотално погрешно.“ каза посолството.

Според правителството, „Бюрото по сигурност на комуникациите“ (GCSB), което се занимава с киберсигурност и разузнаване, установява връзка между китайска, финансирана от правителство група и зловредната кибер дейност, засегнала парламента през 2021 г.

Според GCSB, тази група е придобила и премахнала достъпа до информация, благодарение на която парламента работи ефективно, но не се е сдобила с данни, касаещи националната сигурност. Групата е премахнала данни, които да позволят още по-сериозна зловредна дейност. За последната година, около 316 от зловредните кибер атаки са спонсорирани от правителства, включително и руското такова смятат от Бюрото.

„Използването на кибершпионаж за намеса в демократичните институции и процеси където и да е, е неприемливо.“ казват от GCSB.

По-рано, американското и великобританското правителства отправиха обвинения и наложиха санкции, обвинявайки Пекин в шпионска дейност, която влияе върху милиони хора, включително законодатели, академици и журналисти, както и компании, свързани с отбраната.

Те наричат групата „Напреднала устойчива заплаха 31“, или APT 31, докато Нова Зеландия ги нарича APT 40. И трите страни смятат, че това е клон на Министерството на националната сигурност на Китай.

Австралия също заяви, че прицелването в демократични институции и процеси чрез зловредни кибер атаки има влияние върху обществото, неприемливо е и трябва да спре.

През 2019 г. австралийското разузнаване определи Китай като основен виновник за атаката над националния парламент и трите най-големи политически партии непосредствено преди изборите, но тогава правителството не посочи конкретна група зад атаките.

Източник: Reuters

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари