Ново нападение над търговски кораби в Червено море


Ново нападение над търговски кораби в Червено море

Балистични ракети са изстреляни от йеменските бунтовници хути, срещу три търговски кораба в Червено море. Американски военен кораб е отговорил на сигналите за помощ и е свалил три дрона, част от нападението. За две от атаките хутите официално поемат отговорност.

Това е поредна атака, ескалираща напрежението в Близкия изток, свързана с войната между Израел и Хамас. САЩ обмисля „ възможните подходящи отговори“, сочейки Иран като причина за нападенията. Отношенията между Техеран и Вашингтон от години са напрегнати, във връзка с иранската ядрена програма.

„Тези атаки са директна заплаха за международната търговия и безопасността на корабоплаването.“ казват от Централното военно управление на САЩ. „ Те застрашават животите на международни екипажи, които представляват много страни по света.“

„Имаме причини да смятаме, че тези атаки, макар и извършени от хутите, са възможни изцяло благодарение на Иран.“ казват още от Вашингтон.

Атаките започват в 9.15 местно време в неделя. Американският кораб Карни засича балистична ракета, изстреляна от контролираните от хутите зони в Йемен срещу кораба Юнити Експлорър, който плава под Бахамски флаг. Ракетата пада близо до кораба, а малко след това Карни сваля дрон, за който има съмнения, че е насочен срещу него.

Около 30 минути по-късно, Юнити е ударен от ракета. Докато отговоря на сигнала за помощ, Карни сваля още един дрон. Щетите по търговския кораб са минимални.

Други два кораба, под панамски флаг, също са ударени от ракети по-късно през деня, като няма човешки жертви, а повредите не са съществени. Свален е трети дрон.

От началото на войната Карни е свалил множество ракети, изстреляни срещу Израел от контролираните от хутите територии. Говорителят на бунтовниците обяви, че две от трите атаки са извършени от тях и заплаши, че ако Израел не спрат нападението над ивицата Газа, ще има още атаки.

Според Ройтерс, Корабът Юнити Екплорър е собственост на британска компания с израелско участие.

От Иран все още е са коментирали атаките, въпреки че иранският външен министър Хосейн Амирабдулахиан заплаши, че „ако сегашната ситуация продължава, регионът ще навлезе в нова фаза“, свързана с войната срещу Хамас.

Хутите вече няколко пъти атакуваха търговски кораби в Червено море, както и опитаха да изстрелят ракети и дронове срещу Израел. Според анализатори, това е опит да получат по-широка подкрепа от населението след годините гражданскаа война в Йемен, в която се бият срещу подкрепяни от Саудитска Арабия сили.

През ноември, групировката отвлече транспортен кораб, свързан с Израел, а миналата седмица ракети се взривиха близо до американски кораб, асистиращ на израелски съд.

Смята се, че хутите, както и други въоръжени групировки от региона, са финансирани и подкрепяни от режима в Иран.

 

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари