30 апр. 2024

Теодора Илиева

Новото правителство на Сърбия включва санкциониран за връзки с Кремъл


Новото правителство на Сърбия включва санкциониран за връзки с Кремъл

Новото правителство на Сърбия ще включва бившият шеф на разузнаването, Александър Вулин, които е известен с близките си връзки с Кремъл и е санкциониран от САЩ за това.

Вулин ще бъде един от няколко вице-премиери, а името му беше обявено от Милош Вучевич, бъдещия премиер, заедно с останалите имена в кабинета. Те ще трябва да бъдат гласувани от парламента в следящите дни, както е по закон и в България.

Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но открито развива и връзките си с Русия, включително отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, наложени от Запада заради инвазията в Украйна.

Включването на санкциониран за връзки с Москва изглежда противоречи на заявения път към Европа. Според САЩ, Вулин е използвал властта си, за да помогне на санкциониран от САЩ търговец на оръжие да изнася незаконно оръжия от Сърбия.

Вулин също е обвинен и в участие в организиран канал за трафик на наркотици.

Той напуска длъжността си в сръбската разузнавателна служба след като е санкциониран.

Новото правителство на Вучевич, който е бивш министър на отбраната, се формира месеци след напрегнатите парламентарни избори, при които управляващата, наричана популистка партия на президента Александър Вучич спечели мнозинство в 250-членния парламент. Изборите предизвикаха и силно напрежение сред опозиция и граждански организации, поради широкоразпространени и очевидни измами, докладвани както от местните, така и от международни наблюдатели. Имаше и масови протести.

Изтчоник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари