28 дек. 2023

Теодора Илиева

Ню Йорк Таймс съди собствениците на ИИ


Ню Йорк Таймс съди собствениците на ИИ

Ню Йорк Таймс съди Майкрософт и Open AI, компанията създател на Чат ГПТ, заради използване на техни статии при тренировките на чат ботовете.

Според изданието, тези компании заплашват труда на журналистите, като буквално крадат работа на стойност милиарди долари. Искът е заведен в съда в Манхатън.

Медиите вече се преместват в онлайн пространството и много от утвърдените имена имат сериозни платформи, където публикуват оригинални материали. Уеб трафикът е важен и за съществуващите печатни издания, защото помага на хората по-лесно да се абонират за тях. Когато изкуственият интелект е обучен с такива материали, хората използват неговите отговори и е по-малко вероятно да отидат до източника на информацията, който е реалният притежател на авторските права.

„Ботовете се конкурират със съдържанието, което е използвано за обучението им“ казва Иан Кросби, сътрудник в консултантската компания, която представлява Таймс.

Говорител от OpenAI каза в изявление, че компанията уважава авторските права и работи, за да могат авторите да се възползват от технологията.

От Майкрософт засега не коментират.

Компаниите, които разработват и тренират ИИ използват достъпна онлайн информация, често публикувана от медии, както и други материали, а за осъществяването на големи проекти в сферата на ИИ вече са инвестирани милиарди долари.

Делата за авторски права срещу тези компании също се увеличат.

През юни, повече от 4 хиляди автори подписаха писмо до Изпълнителните директори на OpenAI и други компании от бранша, обвинявайки ги, че експлоатират чужд труд, за да тренират чат ботовете си.

Съдебният иск на Таймс цитира отговори на Чат ГПТ, които са директни извадки от статии на вестника, включително и от разследване, което печели награда Пулицър и отнема 18 месеца. Чат ботът на Майкрософт също цитира директно материали от Таймс.

Целта на иска не е обезщетение, а „да ги накара да си понесат отговорността за милиардите долари, които дължат“ за копиране и използване на материалите на Таймс. Искът цели също да убеди съда да накара компаниите да изтрият моделите или данните, който включват техни материали.

„Качествената журналистика и генеративният ИИ могат да се допълват, ако се подходи с такава цел.“ смята медийният експерт Даниел Кофи.“ Но използването на журналистически материали без разрешение или заплащане, не е честно.“

През юли Open AI, подписа споразумение с Асошиейтед прес за използване на архивите им, а вече има и договор с Axel Springer, компанията собственик на Политико и Бизнес инсайдър, да ползва техните новини, но с включени линкове към оригиналния източник.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари