Обсъждат блокирания закон за възстановяване на природата


Обсъждат блокирания закон за възстановяване на природата

Министрите на околната среда на страните от ЕС за пореден път ще обсъждат публично Законът за възстановяване на природата. Според Комисаря по околна среда на ЕС, това вероятно е последната възможност за тази регулация да бъде приета преди срещата на ООН през есента, където ще се обсъжда биоразнообразието.

Дебатът започва в понеделник, след като през миналата седмица срещата не доведе до разблокиране на регулацията.

Европейският парламент вече одобри тази регулация. Според нея, трябва да се осъществи възстановяване на околната среда в една пета от сушата и акваторията на ЕС до 2030 г. както и трябва да се зададат и одобрят дългосрочни цели за опазване на определени екосистеми.

Регулацията трябваше да бъде одобрена от правителствата на ЕС, като последно действие, преди да се имплементира в националните законодателства, но се блокира от няколко страни. Това са Австрия, Белгия, Финландия, Нидерландия, Полша, Швеция и Унгария. Те или ще се въздържат или ще гласуват „против“ регулацията.

Ако една от тези държави гласува с „да“, законът ще бъде одобрен.

По време на последния такъв дебат, през март, ирландският министър на околната среда предупреди, че отхвърляне на закона значи, че „европейската система не работи“ и показва, че страните-членки не приемат достатъчно сериозно екологичната и климатична криза.

Според комисаря по околната среда, отхвърлянето на закон, вече договорен и одобрен, представлява „сериозно съмнение относно последователността и стабилността“ на законодателния процес в Брюксел.

Този закон е част от Зелената сделка, която след спада на подкрепата за Зелените на изборите също губи подкрепа. Неприемането му ще допринесе и за забавяне на прилагане на решенията, взети на международната конференция по биоразнообразието, която предстои през октомври.

Няколко страни написаха изявления, в които изказват позицията си по темата.

Германия, която смята да подкрепи регулацията, набляга на това, че не може да се добавят нови изисквания за фермерите, при прилагането на закона, което е и основното притеснения на всички. Латвия също подкрепя закона, но изрази „сериозни притеснения“ относно мерките, които се предвиждат за обработваемите площи и по-конкретно за възстановяване на торфени блата.

Нидерландия, където има най-много пресушени торфени блата, остава на позицията си, срещу закона, а Полша, която смята да се въздържи, е принципно против закона, защото той „не гарантира адекватен финансов ресурс за възстановяване на природата“.

Поддръжниците на закона смятат, че все още има шанс той да бъде окончателно одобрен.

 

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *